Výplatu sociálních dávek by měl do dvou let zajistit nový informační systém

Do dvou let by pro výplatu sociálních dávek měl fungovat nový informační systém. Ministerstvo práce a sociálních věcí chce dodavatele na technologie vybrat ve veřejné soutěži. Zakázka by měla přijít na 1,4 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sociální dávky. Ilustrační foto.

Sociální dávky. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

„Je to cenový odhad, ale vycházíme z toho, že se dostaneme pod stávající náklady agendových informačních systémů. Pro výběrové řízení jsme odhadli 90 procent stávajících nákladů, ale myslím si, že z výběrového řízení může vzejít cena ještě nižší,“ říká první náměstek ministryně práce a sociálních věcí Petr Krůček.

Vítěz tendru dostane smlouvu na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou. Uzavřena by měla být do konce roku. Nejprve se nové programy na výplaty dávek otestují, od roku 2015 pak poběží v praxi. Resort má připraveny dvě varianty, jak na nový systém přejít.

Přehrát

00:00 / 00:00

Informace o vzniku nového systému na výplatu sociálních dávek shrnula v Odpoledním Radiožurnálu Petra Benešová

„První varianta počítá s tím, že se nově smluvně zajistí stávající technické řešení. Druhá varianta je, že se ministerstvo rozhodne pro přechod k původnímu systému, který byl v provozu do konce roku 2011. První varianta má technických rizik méně,“ vysvětlil Krůček.

Se současným informačním systémem má úřad potíže. Kvůli němu se zpožďují některé výplaty dávek. Navíc ministerstvo technologii nevybralo v tendru a podle antimonopolního úřadu porušilo zákon o veřejných zakázkách. Úřad proto resortu zakázal současné programy používat. Řízení ale ještě neskončilo a rozhodnutí není pravomocné.

„Stávající stav i minulý stav byl zpochybněn. Jsou zpochybněny historické vztahy se společností OKsystem, včetně jejích cen, jsou zpochybněny nové smlouvy s poskytovatelem řešení společností Fujitsu. V takovém prostředí to nemůžeme nechat a musíme to dostat do nějakého právního rámce,“ dodal náměstek.

Podle něj by bylo výhodnější podepsat nové smlouvy se současnými firmami Fujitsu Technology Solutions a OKsystem. Úřad si na to, jak dále postupovat, nechal vypracovat znalecký posudek. Hotový bude příští týden.

Igor Maňour, Petra Benešová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme