Z hlídání dětí se v Česku stal výnosný byznys. Profesionální chůvy nabízí stovky agentur

Se začátkem prázdnin řeší některé rodiny otázku, kam s dětmi. Právě během letních měsíců začínají žně hlídacím agenturám. Těch jsou nyní na trhu stovky. Konkurence je veliká a ceny se výrazně liší. Záleží nejenom na regionu, ale třeba i na jazyku, kterým profesionální chůva mluví. Za anglicky hovořící paní na hlídání si lidé připlatí třeba i dvojnásobek ceny.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rodiče vyhledávají chůvy na internetu čím dál častěji.

Rodiče vyhledávají chůvy na internetu čím dál častěji. | Foto: Fotobanka Pixabay

Dvacetiletá Nikola Škerdová hlídá dvouletého Pepíka i třikrát do týdne. Za hodinu si účtuje 120 korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlídání dětí je výnosným byznysem. Reportáž připravila Zuzana Švejdová

„Začala jsem brigádně, ale teď si myslím, že se tím dá uživit. Když si člověk vezme tři nebo čtyři hlídání týdně, je to potom jako normální úvazek. Denně chodí na e-mail okolo pěti až deseti nabídek. Většinou je to od nárazového hlídání – potřebuje zítra na pět hodin pohlídat, až po to, že někdo shání dlouhodobě," říká Radiožurnálu.

To je případ Hany Machů z Prahy. Chůvu si našla na internetu. Služeb hlídání využívá už skoro dva roky. Při rodičovské dovolené si totiž chce přivydělávat, a tak si u zaměstnavatele zajistila poloviční úvazek.

„Hledala jsem jen nějaké řešení, jak se postarat o malého, protože tady nemáme ani babičku ani z jedné, ani z druhé strany. Těch 120 korun mi přijde jako přiměřená sazba, aby se ještě vyplatilo chodit do práce. Jsou ale i agentury, u kterých se to pohybuje mezi 200 i 220 korunami na hodinu," vysvětluje Machů.

Hlídají se i domácí mazlíčci

Za registraci na hlídacím portálu zaplatila členský příspěvek. Nejlevnější začíná na necelých 400 korunách. Žádné provize tu pak lidé neplatí. Kromě hlídání dětí si navíc klienti mohou nechat vyvenčit třeba i domácí mazlíčky.

„Máme aktuálně tři typy služeb. To je hlídání dětí, úklid domácností a opatrování mazlíčků. Cenové rozpětí se liší podle regionů, ale průměr v České republice je 100 korun za hlídání nebo úklid. Opatrování mazlíčků je o něco levnější - asi 90 korun," dodává zakladatel firmy Hlídačky.cz Petr Šiguta.

Babičky na hlídání

Proměnit hlídání v byznys se rozhodla i Hana Jurenová. Se svou kamarádkou založila agenturu Babičky na hlídání. Dnes je u nich registrováno asi 40 babiček. Ty kromě hlídání také děti doučují nebo vypomáhají v domácnosti - třeba s žehlením.

„Asi 90 procent rodin nás využívá pravidelně několikrát týdně. Ale jsou i rodiny, které nás využívají pouze příležitostně - třeba když jsou děti nemocné nebo když si potřebují něco zařídit. Nejnižšší sazba je od 120 korun. Máme ale i takzvanou SOS sazbu - to je, kdybyste mi teď zavolali, že potřebujete na večer hlídání. Tam je sazba 180 korun. Od každé babičky si samozřejmě bereme určitý podíl," dodává Hana Jurenová.

Jiné agentury si k základní sazbě účtují například i peníze za hlídání o víkendu nebo ve svátek. A připlácí se třeba i za vzdálenost, kterou musí chůva za rodinou ujet, nebo také za každé hlídané dítě navíc.

Někteří zaměstnavatelé v Česku vychází rodičům vstříc a jako benefit jim nabízejí právě hlídání jejich ratolestí - ať už ve firemních školkách, nebo ve speciálních hlídacích centrech. Během léta pak některé společnosti pořádají i vlastní podnikové tábory pro děti svých zaměstnanců.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme