Začíná schůze sněmovny. Jednat se bude i o rozpočtu

Změny ve státním rozpočtu na příští rok a jeho schvalování čeká poslance na prosincové schůzi sněmovny. Hlasovat mají také o prezidentském vetu k zákonu o posuzování vlivů na životní prostředí a o normách, vrácených Senátem. Například o novele, která vládě zakazuje privatizovat letiště v Praze-Ruzyni.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR | Foto: Tomáš Adamec

Jednání zákonodárců o přesunech státních peněz mezi jednotlivými kapitolami může být už ve středu. Tradiční, takzvané porcování medvěda, zřejmě letos nebude. Sněmovně to ani nedoporučil její rozpočtový výbor.

Poslanci se většinově shodují v tom, že v návrhu státního rozpočtu tentokrát nejsou peníze na každoroční žádosti z krajů o dotace. Podle místopředsedy výboru Pavla Suchánka z ODS tak zřejmě nemá šanci na úspěch ani letošních jen zhruba 250 žádostí.

,Není z čeho brát'

"Bohužel budu asi mít špatnou zprávu pro žadatele, protože jsme se dohodli průřezem politických stran, že nebudeme dávat vůbec žádné pozměňovací návrhy v tomto smyslu."

"Na plénu nelze vyloučit, že někteří poslanci jednotlivě načtou tyto pozměňovací návrhy, ale tak jak se to dělávalo dřív, že si některé tyto návrhy osvojil rozpočtový výbor, tak to nebude. Protože nemáme peníze a nemáme z čeho brát. Shodujeme se na tom všichni," uvedl Suchánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Názory některých poslanců před dalším jednáním o rozpočtu zaznamenala zpravodajka Rádia Česko Milada Richterová

Žádosti obcí a různých organizací o dotace v objemu přes 2,5 miliardy korun rozpočtový výbor minulý týden neschválil. To uvítal i exministr financí, dnes už první místopředseda strany TOP 09 Miroslav Kalousek.

"Já pevně doufám, že to, čemu se mediálně říká porcování medvěda, v letošním roce prostě nebude. Nemůžeme si to dovolit, není na to žádný prostor, není odkud brát," zdůraznil Kalousek.

Žádosti o peníze se stejně jako v předchozích letech týkají staveb a oprav škol, školek, kulturních zařízení nebo třeba stadionů. Proti předchozím letům se jich ale sešlo mnohem méně. Například loni jich bylo asi 1500. Že žadatelé tentokrát peníze zřejmě nedostanou, Rádiu Česko potvrdil a předpokládá to i předseda rozpočtového výboru za ČSSD Bohuslav Sobotka.

"Dopředu jsme již avizovali, že nejsou k dispozici finanční zdroje, které by nám umožnily tyto žádosti kladně projednat. A to také ovlivnilo podle mého názoru menší množství žádostí, které došly na rozpočtový výbor oproti minulým rokům."

"Ten druhý faktor, který ovlivnil menší množství žádostí, je fakt, že obce mají možnost čerpat prostředky z Evropské unie. Takto velkorysá možnost tady v minulých letech nebyla."

Přehrát

00:00 / 00:00

David Marek, hlavní ekonom společnosti Patria Finance, byl hostem rádia Česko.

ČSSD: Více peněz pro zemědělce i zaměstnance

Sobotka dodal, že ČSSD na prosincovém jednání sněmovny o rozpočtu podpoří vyšší podpory zemědělcům, navýšení peněz na sociální účely a na platy nejen učitelům.

"Návrh školského výboru neřeší problém všech platů zaměstnanců, čili je to jenom dílčí řešení, které my podpoříme, ale na plénu Poslanecké sněmovny navrhneme dorovnání těch čtyř procent pro všechny zaměstnance veřejného sektoru tak, aby příští rok došlo ke zmrazení objemu platů, nikoli ke snižování objemu platů," upřesnil pro Rádio Česko šéf rozpočtového výboru a místopředseda sociálních demokratů.

"Pokud jde o ty naše tři priority, které se pohybují kolem 11 miliard korun, tak my jednáme s ostatními stranami o podpoře. Jednáme s KDU-ČSL a s KSČM o tom, zda-li by mohly podpořit tyto naše návrhy," uzavřel Bohuslav Sobotka.

Pravice proti snižování investičních výdajů

Všechny pozměňovací návrhy, které budou ve státním rozpočtu snižovat investiční prostředky, odmítají občanští demokraté. Zásadně proti je také exministr financí Kalousek. Podle něj ani poslanci TOP 09 záměry tohoto typu, včetně snah ČSSD, rozhodně nepodpoří.

"Já nevylučuji, že přijdeme s nějakým pozměňujícím návrhem, ale pak to bude pozměňující návrh, který bude mírně měnit priority v investičních prostředcích. Určitě nebudeme navrhovat zvýšení neinvestičních výdajů," prohlásil Kalousek.

K závěrečnému hlasování o státním rozpočtu na příští rok má ve sněmovně dojít nejdříve ve středu příští týden. Senát o tomto každoročním klíčovém zákoně nerozhoduje.

Důkladná reforma

Česká republika ale podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka musí provést důkladnou rozpočtovou reformu, jinak bude státní dluh stále stoupat. "Důkladná rozpočtová reforma je taková, která zajistí dlouhodobě udržitelný stav veřejných rozpočtů. To znamená takové deficity, které neohrozí stabilitu České republiky," řekl Marek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní ekonom Unicredit bank Pavel Sobíšek mluvil v Poledních ozvěnách dne o státním zadlužování.

Marek také upozorňuje na fakt, že už zřejmě nebude možné spoléhat pouze se na jednotlivé kroky na straně výdajů, ale bude potřeba zaměřit se také na parametry na straně příjmů. "To znamená i v oblasti daní," podotkl ekonom.

Ve srovnání s ostatními ekonomikami v Evropské unii je situace Česka z hlediska zahraničního zadlužení zatím stále lepší. " Nicméně co je varující, jsou trendy. Během dvou let, 2009 a 2010, by podle prognóz měl vzrůst státní dluh zhruba o třetinu, což je velice rychlé tempo. Dokonce rychlejší než v ostatních zemích," upozornil hlavní ekonom Unicredit bank Pavel Sobíšek.

Janotův balíček podle něj řeší akutní problém roku 2010. "Problémem ale je, že se jedná o opatření jediného roku," dodal Sobíšek.

Marika Táborská, Milada Richterová, Tomáš Pavlíček, Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme