Zahraniční obchod opět s rekordním přebytkem

Našim exportérům se v loňském roce dařilo. Zahraniční obchod skončil s rekordním přebytkem 86 miliard korun. Ke zlepšení obchodní bilance přispěl zejména růst přebytku u strojů a dopravních prostředků. České republice se dařilo vyvážet hlavně do zemí Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Jak Radiožurnálu řekl analytik Komerční banky Jiří Škop, české exporty v prosinci ještě rostly o více než pět procent. "Nicméně do budoucna už to tak růžové není. Dva nejvýznamnější faktory, které budou působit proti našim exportérům, jsou silná koruna a zpomalení v eurozóně, což je náš nejhlavnější exportní partner."

Letos by se ale podle Škopa mohla bilance zahraničního obchodu ještě zlepšit, přebytek by mohl vzrůst až na 114 miliard. Silnou korunu vidí jen dočasně a očekává její korekci ve druhém čtvrtletí. Největším budoucím rizikem z jeho pohledu je však zpomalení vnější poptávky z eurozóny.

Marika Táborská, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme