Ikonické brýle Johna Lennona se prodaly v aukci. Cena se vyšplhala v přepočtu na 4,2 milionu korun

Legendární kulaté brýle Johnna Lennona se v pátek vydražily za 137 500 liber, tedy v přepočtu 4,2 milionu korun. Informovala o tom francouzská agentura AFP. Online aukci pořádala londýnská aukční Sotheby's, kupec zůstává neznámý. Lennon dvojici zelených skel se zlatými obroučkami zanechal před 51 lety na zadním sedadle auta.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Legendární kulaté brýle Johnna Lennona se v pátek vydražili za 137 500 liber, tedy v přepočtu 4,2 milionu korun

Legendární kulaté brýle Johnna Lennona se v pátek vydražili za 137 500 liber, tedy v přepočtu 4,2 milionu korun | Zdroj: Sotheby's

Brýle, které kdysi skutečně patřily zpěvákovi skupiny The Beatles, nabídl k prodeji Alan Herring, bývalý řidič, který vozil další členy slavné kapely Ringo Starra a George Harrisona.

„V létě 1968 jsem vyzvedl Johna s Ringem a Georgem v Ringově mercedesu a odvezl kluky do kanceláře. Když John vystoupil z auta, všiml jsem si, že nechal na zadním sedadle sluneční brýle,“ vzpomínal Herring.

Režisér Pána prstenů natočí dokumentární film o Beatles. Použije dosud nezveřejněné záběry skupiny

Číst článek

Brýle se podle něj mezi obroučkami a nožkou rozbily. „Zeptal jsem se Johna, jestli bych mu je měl nechat opravit. Řekl mi, ať si s tím nedělám hlavu,“ přiblížil. A dodal, že je nikdy nedal spravit.

Tyto brýle v původním stavu se pak teď po jednapadesáti letech vydražily v online aukci za 137 500 liber, tedy za v přepočtu 4 200 625 korun.

Slavný britský hudebník, zpěvák, skladatel a svérázný básník John Lennon je považován za jednu z největších hudebních ikon dvacátého století. Zasloužil se o to nejenom svým členstvím v legendární skupině Beatles, ale i sólovými nahrávkami z období po rozpadu kapely.

Když se 8. prosince 1980 vracel do svého newyorského domu, oslovil jej před vchodem neznámý muž. Lennon se otočil a psychicky narušený Mark David Chapman na něj vystřelil pět ran z revolveru. Lennonovi bylo 40 let, vrah byl odsouzen na doživotí.

John Lennon a Yoko Ono v listopadu 1968 | Zdroj: Profimedia

ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme