Kánon 100: Slavnostní vyhlášení výsledků pro veřejnost v Národní galerii Praha

Před šesti měsíci stanice Vltava představila anketu Kánon 100. Od začátku projektu se snaží upozornit na významná česká umělecká díla za posledních sto let, které si poneseme do dalšího století. Do Kánonu 100 se zapojila odborná veřejnost, posluchači Českého rozhlasu a celá redakce stanice Vltava. Slavnostní vyhlášení výsledků ankety proběhne tuto neděli 28. října ve Veletržním paláci Národní galerie Praha.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavnostní vyhlášení výsledků ankety Kánon100 proběhne tuto neděli 28. října ve Veletržním paláci Národní galerie Praha.

Slavnostní vyhlášení výsledků ankety Kánon100 proběhne tuto neděli 28. října ve Veletržním paláci Národní galerie Praha. | Foto: Český rozhlas Vltava

Deset kategorií, deset uměleckých děl, která vybrali námi oslovení odborníci, aby tak nechali od září letošního roku hlasovat veřejnost o těch nejlepších.

Hlasování probíhalo v těchto kategoriích: film, divadlo, výtvarné dílo, stavba, design, próza, poezie, esej, hudba a opera. Která díla a osobnosti formovaly a dodnes formují českou kulturu? Mezi nominovanými byli například Leoš Janáček, Jan Zrzavý, Václav Havel, Ivan Martin Jirous a další. Hlasování v anketě bylo ukončeno 21. října.

Ceny pro výherce Kánon100. | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas Vltava

Stanice Vltava průběžné výsledky záměrně nezveřejňovala. Už teď ale smíme prozradit, že názory na nejlepší umělecké dílo se nejvíce lišily v kategoriích divadlo, opera, film a stavba století.

Zdálo se, že se hlasující dokážou shodnout v kategoriích design, výtvarné dílo, či próza. A jak to tak bývá, rozhodující byl poslední týden hlasovaní. Jaké jsou výsledky projektu Kánon 100?

Zveme vás na poslední debatu Kánon 100 tuto neděli 28. října ve 14.00 ve Velké dvoraně Veletržního paláce, Národní galerie Praha. Moderuje Veronika Štefanová a Petr Fischer.

Vstup během víkendu je do výstavních prostor Veletržního paláce zdarma – jako bonus tedy získáte vstupenku na novou sbírkovou expozici První republika, aktuální výstavy Pravda vítězí(vá)! nebo Koudelka: Invaze 68 i další doprovodný program.

Marika Mazáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme