Ve věku 78 let zemřel básník a prozaik Petr Král, psal česky i francouzsky

Ve věku 78 let zemřel český básník, ale také prozaik, esejista a překladatel Petr Král. Podstatnou část života prožil ve francouzském exilu. O úmrtí informoval server Deníku N, kterému informaci oznámil vydavatel Martin Reiner s odvoláním na spisovatelovy blízké. Nakladatelství Větrné mlýny vydává Královy sebrané spisy.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spisovatel a esejista Petr Král

Básník Petr Král se dožil 78 let. | Foto: Wanda Heinrichová | Zdroj: Wikimedia Commons

Básník Petr Král psal česky i francouzsky a před rokem se stal jednou z osobností, které vyznamenala Francouzská akademie. V roce 2016 byl v Česku oceněn Státní cenou za literaturu.

Francouzská akademie ceny uděluje osobnostem, vynikajícím na poli kultury, a to s využitím francouzštiny. V Česku mu Státní cenu za literaturu porota udělila nejen za jeho knihu kritických statí a esejů Vlastizrady, ale i za celé jeho dílo zahrnující i jeho tvorbu v emigraci.

Překládal Seiferta i Bretona. Spisovatel a esejista Petr Král získal cenu Francouzské akademie

Číst článek

Slovník české literatury o Královi uvádí, že jako překladatel a zejména jako editor se soustavně snažil o představení české poezie francouzskému publiku, například třemi antologiemi či básněmi Jaroslava Seiferta. Zasloužil se také o česká vydání některých zásadních textů francouzské avantgardy, mimo jiné rozsáhlého výboru z poezie André Bretona či prvního úplného překladu zakladatelského textu francouzského surrealismu Magnetická pole. Ústředním tématem jeho tvorby jako básníka a esejisty byl zejména vztah mezi skutečností a obrazností.

Původním jménem Chrzanovský, v roce 1950 přijal příjmení Král po svém otčímovi. Pocházel z lékařské rodiny, po maturitě na jedenáctileté střední škole (1959) studoval dramaturgii na FAMU (1960-1965). Poté pracoval do srpna 1968 jako redaktor v nakladatelství Orbis. Po sovětské invazi emigroval do Paříže. Živil se v nejrůznějších zaměstnáních, mj. působil jako lektor v nakladatelství Gallimard. V roce 1995 získal doktorát na Sorbonně. Hostoval na univerzitách v Paříži a Lyonu, rovněž na Masarykově univerzitě v Brně. Od roku 2006 žil znovu v Praze.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme