Řidič z honičky na D5 je recidivista. Převážel léky a varné zařízení

Řidič, který včera ujížděl policistům po dálnici D5, nesmí řídit od roku 2010. Policisté ho v minulosti stíhali už devatenáckrát například kvůli krádežím a drogám. A za honičku ho muži zákona chtějí obvinit za další tři trestné činy. Aby ho zastavili, museli včera i střílet. Detaily zákroku proto nyní prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů. Řidič zůstává v péči lékařů plzeňské fakultní nemocnice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie pronásledovala ujíždějící auto z Prahy až do Plzně, kde řidiče policisté zadrželi

Policie pronásledovala ujíždějící auto z Prahy až do Plzně, kde řidiče policisté zadrželi | Zdroj: ČTK

Měla to být běžná dopravní kontrola. Jenže místo zastavení začal řidič v autě s lucemburskou registrační značkou policistům ujíždět. Z centra Prahy ujel hlídce až na dálnici D5. V tu chvíli se na jeho pronásledování podílelo několik policejních jednotek, ze vzduchu situaci hlídal vrtulník.

Ani zátarasy či varovné výstřely však řidiče dlouho nezastavily. Zběsilá honička, při které se muž po dálnici místy řítil až dvoustovkou, nakonec skončila až v areálu plzeňské fakultní nemocnice, kde se policii vzdal. Případ nyní kvůli použití zbraně šetří Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na standardní postupy policie při pronásledování auta jsme se ve vysílání Radiožurnálu ptali bývalého šéfa středočeské dopravní policie a dopravního experta Stanislava Humla

„Generální inspekce bezpečnostních sborů si tento případ převzala pouze z toho důvodu, že tam došlo k použití střelné zbraně ze strany policistů a došlo tam ke zranění,“ vysvětluje mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Podle dopravního experta Stanislava Humla obecně platí, že pro použití zbraně při pronásledování ujíždějícího vozidla, musí řidič bezohlednou jízdou vážně ohrožovat život nebo zdraví ostatních účastníků provozu.

„A nejdřív musí být použita opakovaná výzva. To znamená, že minimálně dvakrát se musí policie pokusit řidiče zastavit, než je možné použít zbraň,“ zdůrazňuje. Policie podle něj také musí případ vyhodnocovat i z toho pohledu, že tam může jít o další trestné činy jako například převážení drog či kradeného zboží.

Sedmadvacetiletý řidič byl hned po zadržení operován. „Pacient je momentálně hospitalizován ve fakultní nemocnici, je mimo ohrožení života, je při vědomí,“ popisuje jeho aktuální stav za vedení plzeňské fakultní nemocnice Miloš Novák.

Řidič přitom nesmí řídit od roku 2010. Policisté už ho 19krát stíhali například kvůli krádežím a drogám. Kvůli honičce ho strážci zákona chtějí stíhat za další tři trestné činy.

„V dané věci budeme zahajovat úkony trestního řízení celkem pro tři trestné činy. A to obecné ohrožení, násilí proti úřední osobě a maření výkonu úředního rozhodnutí,“ popisuje policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Radiožurnálu také potvrdil, že ve vozidle objevili vyšetřovatelé větší množství léků. „ Můžeme potvrdit, že v autě byly nalezeny celkem tři krabice s dosud nezjištěnými léky a blíže nespecifikované varné zařízení. Tyto věci budou samozřejmě podrobeny znalecké expertíze,“ dodává Hulan.

Pavla Firbacherová, bre, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme