Soudy budou přiznávat vyšší odškodnění za úrazy a poškozené zdraví

Lidé vysoudí vyšší odškodnění za újmu na zdraví. Kompenzace za velmi závažné poškození s trvalými následky se odhaduje i na deset milionů korun. Změny přináší nový občanský zákoník a připravovaná metodika Nejvyššího soudu. Na nová pravidla se už připravují také lékaři, pro které vyšší odškodnění znamená i dražší pojistné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Invalida, vozíčkář, tělesně postižený (ilustrační foto)

Invalida, vozíčkář, tělesně postižený (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Původně to bylo jednoduché vyšetření kvůli bolestem hlavy. Pro ženu ze Sokolovska se ale stalo osudným. Když jí lékař před deseti lety vstříkl kontrastní látku do těla, upadla do kómatu a následně ochrnula. Soud jí vypočítal odškodné osmnáct milionů korun.

Podobně vysoké částky by v budoucnu nemusely být výjimkou. A to díky novému občanskému zákoníku, který ruší vyhlášku, podle níž bylo základní odškodnění zpravidla nízké.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nové metodice pro výpočet odškodného za úrazy a poškozené zdraví informovala redaktorka Petra Benešová

„Hlavní změna, kterou přináší nový občanský zákoník, je určitě ve zrušení paušálních tabulek ministerstva zdravotnictví, které až do konce minulého roku stanovovaly konkrétní částky za nějaký výčet konkrétních poškození zdraví. Ale je třeba říci, že tabulky byly v mnoha případech velice nízké a nedokázaly plně nahradit způsobenou škodu na zdraví,“ potvrzuje právník a spoluautor občanského zákoníku František Korbel.

Aby soudy bez vyhlášky ale nepostupovaly příliš rozdílně, Nejvyšší soud vypracoval speciální metodiku, která bude pro soudce určitým vodítkem.

„Metodika nemůže mít formu nějakého právního předpisu. Ale zároveň říká v důvodové zprávě, že nic nebrání tomu, aby si soudy vytvořily nějaká vlastní pravidla, vodítka, zejména také proto, že stejné nebo obdobné případy mají být také rozhodovány obdobně,“ vysvětluje Petr Vojtek z Nejvyššího soudu a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

Změnu přiblížil i právník a spoluautor nového občanského zákoníku František Korbel

„Ta metodika se týká dvou částí: bolesti a sníženého společenského uplatnění, což jsou dva samostatné nároky. Bolest jsou bolestivé stavy, nově se tam asi nastaví hodnota toho bodu, ta by se měla zvyšovat a měla by se pohybovat někde kolem 250 korun za jeden bod oproti dosavadním 120.“

Pro odškodnění za trvalé následky a snížené společenské uplatnění se právníci inspirovali klasifikací Světové zdravotnické organizace.

„Tohle všechno je tam vydefinováno na jednotlivé položky. A k těm se nepřiřazují body, ale buď stupně nebo procenta omezení nebo postižení. Tak lze vypočíst výsledné procento, nakolik ten člověk je vyřazen ze života,“ doplňuje Vojtek.

Základní částka sto procent by mohla být deset milionů korun. Je možné, že se vyšplhá i na dvojnásobek, pokud půjde o mladého člověka, který měl ještě život před sebou. Dnešní statisícové kompenzace by tak mohly vzrůst až na miliony korun. Na to už se připravují také lékaři.

„To povede ke zdražení pojistek na odpovědnost. My v současnosti jednáme s pojišťovnou o cenách pojistného, ale také o tom, aby neexistovaly takzvané pojistné výluky,“ říká prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Operace uvolnění slzných kanálků a slzného vaku, zleva primář ORL MUDr.Karel Pokorný, oftalmolog MUDr. Jiří Lochman, sálová sestra instrumentářka | Foto: Jana Davidová-Kracíková

Podle Kubka by se ale také měly zvýšit platby za péči a úhrady od zdravotních pojišťoven, aby se zohlednily vyšší náklady lékařů.

„Pokud bude zdražení pojistného, tak by se to zákonitě mělo na druhé straně objevit ve zvýšení cen zdravotní péče, ve zvýšení úhrad od zdravotních pojišťoven,“ dodává.

František Korbel si nemyslí, že kvůli vyšším odškodněním se budou pacienti více soudit. Metodika by podle něj měla působit spíše preventivně.

„Měla by omezovat nejistotu ve společnosti a umožňovat dobrovolnou náhradu, to znamená dosažení dohody mezi škůdcem a poškozeným. Na druhou stranu je evidentní, že tam, kde k dohodě nedoje, tak poškozený nebude mít jinou možnost než se obrátit na soud, ale tak to bylo i v minulosti,“ upozorňuje.

Petra Benešová, krw, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme