Do lyžařských stop u Kvildy se vydají sportovci na dřevěných lyžích

Dřevěné lyže bez hran, kožené boty, řemínky, vlněné sukně, kalhoty nebo svetry, to je Veteránski, jízda lyžařů v historických kostýmech. Akce se koná už po pětadvacáté, na historických lyžích se dnes účastníci pokusí zdolat trať mezi Kvildou a Horskou Kvildou. Kvůli nedostatku sněhu však budou muset zřejmě místy lyže nést.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Historické lyžování v Olešnici v Orlických horách

Historické lyžování v Olešnici v Orlických horách | Foto: Jiří Fremuth | Zdroj: Český rozhlas

Sraz všech účastníků letošního ročníku Veteránski župy Šimona Alše-Lyžce je v pravé poledne v u kvildského kostela svatého Štěpána. Jediná podmínka účasti v závodě je stejně jako při minulých ročnících historický oděv z minulého století.

„Tohle jsou lyže, které se blíží k roku 1945 až 50. Jsou bez hran a na těch lyžích se dříve lyžovalo a dělávaly se i sjezdy,“ popisoval loni své vybavení na Veteránski Vojtěch Košičár z písecké Ski župy Josefa Šimona Alše-Lyžce.

Originální bylo i oblečení. „Je to po nějakém dědovi tady z obce Nový Dvůr,“ uvedl Vojtěch Košičár, který přiblížil i důvod osobitého stylu. „Ten člověk se musel naučit dávat ty nohy k sobě,“ poznamenal.

Letos bude účastníkům závodu jízdu komplikovat nedostatek sněhu. „Ta trasa směrem k Horské Kvildě je tak ze tří čtvrtin průjezdná na běžkách, ale jsou místa, kde běžkaři i účastníci Veteránski budou určitě nuceni sundat lyže a jít po svých,“ uvedl starosta Kvildy Václav Vostradovský.

Jitka Cibulová Vokatá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme