I v Maďarsku mají svého Palacha. V Budapešti se upálil čtyři dny po českém studentovi

Jeden z následovníků Jana Palacha byl z Maďarska. Zapálil se čtyři dny po Palachovi a i on skončil tragicky. Jeho památku v posledních letech v Budapešti uctívají pravidelně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pomník Jana Palacha a Jana Zajíce na Václavském náměstí

Pomník Jana Palacha a Jana Zajíce na Václavském náměstí | Foto: Kristýna Maková

Jmenoval se Sándor Bauer, bylo mu 17 let a učil se automechanikem. Narodil se roku 1952 v Budapešti. Staršího bratra odvlekli sovětští vojáci po revoluci roku 1956 do Ruska, odkud se už nevrátil. Rodina s komunistickým režimem nesympatizovala, a jejich syn proto nemohl studovat.

Na Sándora Bauera se pravidelně vzpomíná od roku 1989, kdy o něm natočili hraný dokument. U Národního muzea, kde se zapálil, má i pamětní desku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sándora Bauera připomněl spolupracovník Českého rozhlasu v Budapešti Gregor Martin Papucsek

Když přijela sanitka, odmítl pomoc. Zvolal, že to udělal z vlastenectví, na protest proti ruské okupaci a odkazoval na Jana Palacha s tím, že to udělal i český bratr.

Bauera odvezli do vojenské nemocnice, kde ho vyslýchala tajná policie. O tři dny později zemřel. O tom, že se vědomě na tento čin chystal, svědčí i dopis rodičům na rozloučenou, dopis napsal i spolužákům.

Jeho rodinu ještě dlouho obtěžovala tajná policie, ačkoliv veřejnost v podstatě nic nevěděla, tisková agentura a následně i noviny vydaly jen krátkou zprávu o sebevraždě mladíka, který byl psychicky narušený.

Dnes je Sándor Bauer spolu s Janem Palacha v učebnicích dějepisu, jmenuje se po něm ulice a na jednom z budapešťských náměstí má i svoji bustu.

Gregor Martin Papucsek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme