Čínská ekonomika v roce 2013 rostla nejpomaleji za posledních 14 let

Čínské hospodářství rostlo v posledních třech měsících pomaleji, než se čekalo. Podle ekonomů to dokazuje stabilizaci tamního trhu. Druhá největší ekonomika světa přesto svým růstem opět předběhla Spojené státy, Japonsko i Evropu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolar, juan (ilustrační foto)

Dolar, juan (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Čínská ekonomika v minulém roce odvedla stejný výkon jako v roce předchozím, rostla ale nejpomaleji za posledních 14 let.

Hrubý domácí produkt se meziročně zvýšil o 7,7 procenta, což je nejslabší výsledek od roku 1999. Vyplývá to z aktuálních dat čínského statistického úřadu. Výsledek je ale lepší než předpoklady Pekingu, který počítal se 7,5procentní expanzí.

Podle řady západních ekonomů je však možné, že tempo růstu čínské ekonomiky je ještě nižší. Spekuluje se o čtyřech až pěti procentech. Čínská ekonomika zpomaluje především kvůli přebytku výrobních kapacit a poklesu domácí i zahraniční poptávky.

Během posledních tří měsíců roku 2013 se snížil čínský vývoz, investice i růst produkce v čínských továrnách. Podle ekonoma Jana Čermáka z ČSOB k tomu vedly dva důvody.

„Čína tak trochu dojíždí na to, že část výrobců způsobuje poměrně značné znečišťování životního prostředí, takže byli uzavřeni někteří producenti a produkce je menší. Druhý důvod je, že došlo k jistému přitvrzení finančních podmínek v čínském bankovním sektoru, které zpomalily růst investic do čínské ekonomiky,“ říká.

Propad čínského hospodářství by ovlivnil celý svět

Čína je druhou největší ekonomikou světa po Spojených státech, její hospodářský růst je ale stále výrazně větší, než je tomu v USA, Japonsku nebo v Evropě. Kdyby se však situace výrazně zhoršila, projevilo by se to nejspíš na celém světě.

Snížila by se poptávka po technologiích a spotřebním zboží ze Spojených států a Evropy, po průmyslových komponentech vyráběných v dalších asijských zemích a po železné rudě, mědi, ropě a dalších surovinách, které Čína dováží z Austrálie, Brazílie a Afriky.

Současná stagnace ale podle Čermáka ještě nic neznamená. „Maloobchodní tržby v Číně rostou stále o 12 až 13 procent meziročně, což jsou samozřejmě vynikající tempa růstu pro všechny firmy, které vyvážejí do Číny. Čína je obrovský trh a z tohoto pohledu asi není třeba se něčeho bát.“

Z informací serveru BBC vyplývá, že řada analytiků očekává další snižování tempa růstu v Číně. Čínské úřady se pravděpodobně budou snažit, aby v ekonomice hrála větší roli domácí poptávka než - jako dosud - státní investice. Poptávka a koupěchtivost obrovského čínského trhu je stále veliká.

Jaroslav Skalický, Kateřina Procházková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme