Češi a Slováci jednají o společném fotbalovém poháru

Více přátelských zápasů a společný boj proti ovlivňování utkání, přesně takové jsou výsledky dvoudenního setkání vedení pěti středoevropských fotbalových asociací, které se sešly v Praze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ján Kováčik (druhý zleva) a Rudolf Řepka (uprostřed) se předběžně dohodli na česko-slovenském poháru

Ján Kováčik (druhý zleva) a Rudolf Řepka (uprostřed) se předběžně dohodli na česko-slovenském poháru | Foto: Michal Jurman

Pro českého fanouška se ale nejzajímavější zpráva zrodila paradoxně na přilehlých chodbách jednacích sálů. Řeč je o myšlence společného česko-slovenského poháru.

„Předběžně jsme se dohodli na organizování společného Československého poháru. V něm by hrály čtyři slovenské a čtyři české kluby. Do semifinále by hrál každý ve své zemi, pak by byl společný los a finále by se hrálo jeden rok v Čechách a jeden rok na Slovensku,“ prozrazuje předseda Slovenského fútbolového zväzu Ján Kováčik jak daleko už došla jeho společná řeč na toto téma s jeho českým kolegou Miroslavem Peltou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi a Slováci jednají o společném fotbalovém poháru

Tato dosavadní vize ale může narazit ještě na celou řadu konkrétních problémů a to především finančního rázu.

„Pro takovou soutěž by bylo potřeba získat nadnárodního partnera, který by opravdu zajímavým bonusem přispěl k velké vážnosti poháru,“ poukazuje generální sekretář Fotbalové asociace České republiky Rudolf Řepka na konkrétní problém s hledáním hlavního a pro obě země zajímavého generálního partnera případné nové pohárové soutěže.

Otázkou ale například zůstává i to, jak by to bylo s osudem dosavadních samostatně existujících pohárů v obou zemích. S propagací pohárové soutěže v Česku si dalo strahovské vedení například v posledních letech totiž velkou práci.

Fotbalista Kováč posílí Spartu, Necid se předvedl pražským fanouškům

Číst článek

„Jestli to bude nahrazovat pohár, nebo to bude jiná soutěž, to se úplně neřešilo. Věřme tomu, že až se delegace setkají, tak z toho vzejde něco konkrétnějšího,“ naznačuje Rudolf Řepka, jakým směrem se bude ubírat únorové setkání předsedů obou fotbalových asociací. Na něm dojde ale i na další a už několik let často skloňované téma.

„Je na stole stále téma společné ligy. Nebyl to bod na tohle střetnutí, ale dohodli jsme se, že do poloviny února musíme takové setkání zorganizovat a říct si, jestli to má smysl nebo nemá,“ poukazuje Ján Kováčik na to, že ani zimní ligová přestávka rozhodně nebude v obou zemích ochuzena o zajímavé a jistě tvrdé boje, i když spíše diplomatického rázu.

Na únorovém setkání Kováčika s Peltou se tak budou projednávat hned dvě myšlenky společných česko-slovenských soutěží. A je dost dobře možné, že ta původní na společnou ligu, se kterou nesouhlasí ve většině české kluby, bude nakonec obětována ve prospěch té pohárové.

Michal Jurman, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme