Po sérii výbuchů zemřelo v egyptské Káhiře už šest lidí

Při sérii výbuchů v hustě obydleném centru Káhiry zemřelo dnes už šest lidí a více než padesát dalších utrpělo zranění. Cílem čtyř bombových útoků byly objekty a stanoviště egyptské policie a prostranství před kinem na hlavní ulici vedoucí k pyramidám v Gíze. K násilí dochází pouhý den před oslavami třetího výročí egyptské revoluce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kráter po bombovém útoku před káhirským policejním ředitelstvím

Kráter po bombovém útoku před káhirským policejním ředitelstvím | Zdroj: Reuters

V egyptské Káhiře vybuchla už čtvrtá nálož. Podle informací státní televize je na místě jeden mrtvý a další tři lidé jsou zranění. K explozi došlo před kinem na hlavní ulici vedoucí k pyramidám v Gíze. Série dnešních bombových útoků v egyptském hlavním městě si tak už vyžádala šest životů.

Největší exploze, při které zahynuli tři policisté a sebevražedný atentátník, těžce poškodila policejní velitelství a přilehlé budovy. Škody utrpělo i protější Muzeum islámského umění, které bylo nedávno po dlouhodobé rekonstrukci otevřené. Výbuch byl podle svědků slyšet kilometry daleko.

„V půl sedmé ráno jsem uslyšel výbuch. Nebyla to obyčejná salva. Všechny to vzbudilo a běželi jsme se podívat, co se děje. V tu chvíli začaly v televizi běžet zprávy o tom, že před policejním ředitelstvím vybuchla automobilová nálož. Ať už to udělal kdokoliv, musí viset! Shovívavost vlády v téhle situaci ničemu nepomůže,“ řekl jeden z obyvatel čtvrti, kde se pumový útok odehrál.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální situaci v Káhiře, kde ráno došlo k sérii pumových útoků, informoval z města zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

K výbuchu u policejního velitelství došlo krátce před šestou hodinou SEČ. Řidič se pokoušel s autem naloženým výbušninami o vjezd do areálu ředitelství. Explodovalo ještě před bránou.

„Na budovu policejního ředitelství zaútočili automobilem naloženým výbušninami, před chvílí zase bouchla nálož u projíždějícího policejního auta, cílem toho všeho je šířit mezi lidmi strach," řekl na místě nejsilnějšího výbuchu ministr vnitra Muhammad Ibráhím.

Zpravodaj ČRo připomíná, že v Egyptě jde o poměrně nový styl provádění atentátů. Automobilové nálože se sebevražedným atentátníkem jsou známé spíše z jiných částí Blízkého východu.

K útokům se zatím nikdo nepřihlásil. Místní komentátoři z nich obviňují islamistické skupiny. Jejich cílem je údajně zmaření oslav zítřejšího třetího výročí egyptské revoluce.

Za atentáty ale zřejmě stojí džihádistická skupina ideologicky patřící k Al-Káidě, která si říká Ansar Bejt al Magdís. Má základnu na severním Sinaji blízko palestinské Gazy a přihlásila se už k několika podobným útokům, ke kterým v Egyptě došlo v uplynulých měsících.

Někteří politici i lidé ale z atentátů obviňují Muslimské bratrstvo. Na místě výbuchu se ráno shromáždil dav rozčílených lidí, který provolával slávu vládě a policii a žádal smrt Muslimských bratří.

Muslimské bratrstvo ale výbuchy samo odsoudilo a obvinilo policii z toho, že není schopná pachatele odhalit a podobným akcím zabránit.

Mohutná exploze silně poškodila policejní ředitelství v Káhiře | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Štěpán Macháček, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme