Obchody by měly nabízet určitý podíl českých potravin, myslí si Jurečka

Nová koaliční vláda by mohla důsledněji prosazovat zájmy českých potravinářů. Myslí si to příští ministr zemědělství a první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Uvažuje mimo jiné o tom, že by obchodní řetězce měly povinnost nabízet určitý podíl potravin českého původu. Po vzoru Slovenska, kde se takové ochranářské opatření už chystá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

potraviny (ilustrační foto)

potraviny (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Případné nařízení by se vztahovalo jen na jasně definovaný segment zboží, protože existují i potraviny, které v Česku nelze pěstovat.

České výrobky by v takovém případě měly v nabídce obchodních řetězců tvořit 30 až 50 procent. Jde ale o předběžnou úvahu, říká Jurečka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty Radiožurnálu byli kandidát KDU-ČSL na ministra zemědělství Marian Jurečka a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka

„Je potřeba velice dobře prověřit legislativy Evropské unie, abychom se nedostali do situace, která by potom mohla znamenat nějaké sankce,“ vysvětlil.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka snahu o posílení českých potravin na tuzemském trhu oceňuje. Provedení by ale podle něj bylo složité.

„První z úskalí je třeba vůbec definice nacionálního výrobku, protože není zcela jasné, co je vlastně český nebo nacionální výrobek,“ upozornil.

Dodal, že komplikovaná by byla i kontrola dodržování takového opatření. S Jurečkou budou o návrhu ještě jednat.

Martin Křížek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme