Před 50 lety vybojovali hokejisté na OH v Innsbrucku bronzové medaile

Přesně před padesáti lety začaly zimní olympijské hry v Innsbrucku. Po zápolení v americkém Squaw Valley měli Čechoslováci sportovní svátek mnohem blíž, výpravu tak doprovázela velká očekávání. A věřilo se hlavně hokejistům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V bronzovém týmu v Innsbrucku byl také brankář Vladimír Narchal

V bronzovém týmu v Innsbrucku byl také brankář Vladimír Narchal | Zdroj: ČTK

„Dnešní zápas uvádí rakouský tisk jako předčasné finále celého turnaje. To nám sice lichotí, ale faktem je, že hrajeme proti mistrům světa ze Stockholmu z roku 1963, proti celku číslo jedna,“ tak mluvil Luděk Brábník o utkání se Sovětským svazem.

Duel, který měl být pro většinu sportovní veřejnosti jedním z vrcholů her, ale pro Československo nezačal vůbec dobře. Sověti totiž po šestnácti minutách vedli už 4:0.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před 50 lety vybojovali hokejisté na OH v Innsbrucku bronzové medaile

Čechoslováci sice zbraně nesložili, ovšem i přes hattrick Jozefa Golonky nakonec prohráli 5:7. Tým v čele s nejlepším obráncem turnaje Františkem Tikalem narazil v dalším těžkém zápase na Kanadu.

„Černý zasunul třetí a zřejmě vítězný gól Československa,“ přibližoval po rozhlasových vlnách Brábník poslední minutu, ve které Josef Černý zpečetil výhru Československa 3:1. Ta nakonec znamenala pro výběr koučů Jiřího Antona a Vladimíra Kostky bronzovou medaili za suverénními Sověty a druhými Švédy.

Zajímavostí je, že už na olympiádě v Innsbrucku v roce 1964 startoval krasobruslař Ondrej Nepela, který si o osm let později odvezl ze Sappora zlatou medaili. V Rakousku startoval těsně po svých třináctých narozeninách.

Jakub Marek, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme