Pětice mladíků kradla na Nymbursku olej z transformátorů. Způsobili škodu za statisíce

Více než rok pátrali nymburští policisté po zlodějích, kteří ve velkém vykrádali chladicí olej přímo z nádrží vysokonapěťových trafostanic. Teď se jim podařilo dopadnout pětici mladíků, kteří toho navíc mají na svědomí mnohem více.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový transformátor z druhé strany

Nový transformátor z druhé strany | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Vysokonapěťové trafostanice jsou životu nebezpečné. Známy jsou i případy, kdy elektrický proud přímo na transformátoru člověka doslova spálí. Zadržení mladíci si ale zřejmě vůbec neuvědomovali, jak riskují.

Partě zlodějů z Nymburska šlo v první řadě o peníze a vlastní prospěch. Vypuštěný olej z transformátorů si pokaždé rozdělili. Část si nechali a nalili třeba do svých vozů, několik set litrů oleje pak také prodali.

Kriminalistům se zatím podařilo prokázat mladíkům celkem 13 poničených transformátorů. Zloději pokaždé vylezli na trafostanici, odšroubovali víčko výpustného kohoutu a odčerpali minimálně sto litrů trafooleje, který slouží jako chladič celého systému.

Ukradli i naftu a kola

Škoda vždy dosáhla na minimálně 100 tisíc korun. Transformátor se bez oleje většinou přehřál, a tím se vlastně zničil. Lidé z okolních obcí pak často museli být dlouhé hodiny bez proudu. Stalo se tak například v Oskořínku, Kostomlatech, Milovicích, ve Vestci nebo třeba v Činěvsi.

Zhruba devatenáctiletí mladíci se ale nespecializovali jen na vykrádání trafostanic. Vypustili také naftu ze dvou zaparkovaných nákladních vozidel a jejich pozornosti neunikla ani kola z nových aut, která byla na vlakových soupravách připravena na nymburském nádraží.

Celková škoda, kterou mladíci způsobili, se podle kriminalistů pohybuje kolem 1,5 milionu korun. V současnosti už všichni čelí obvinění z několika trestných činů. Za mříže mohou jít až na šest let.

Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme