Placení kartou by mohlo zlevnit, evropský soud zřejmě omezí některé poplatky

Používání platebních karet by mohlo být po dnešku levnější. Nejvyšší evropský soud totiž zřejmě rozhodne proti společnosti Mastercard ve sporu o takzvané výměnné poplatky. Ty jsou podle Evropské komise nadměrně vysoké a Brusel se proto kvůli nim obrátil na soud. Jeho generální advokát dal dnes Komisi za pravdu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Platba kartou (ilustrační foto)

Platba kartou (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Soudní dvůr Evropské unie se stanoviskem svého generálního advokáta skoro ve všech případech řídí. Výměnné poplatky platí banka obchodníka bance majitele karty.

Evropská komise firmu Mastercard už dřív obvinila, že požaduje nadměrně vysoké takzvané výměnné poplatky. Ty platí banka obchodníka bance majitele karty.

Nižší evropský soud už dal Komisi za pravdu, Mastercard se ale proti rozsudku odvolal k Soudnímu dvoru Evropské unie.

Evropská komise loni navrhla stanovit maximální hranici pro výměnné poplatky. Ty v Česku přesahují jedno procento z každé transakce.

Zpracovatelé plateb jako je Mastercard ale tvrdí, že zákazníci neušetří a banky jim naopak zdraží například roční poplatky za kartu. Podle Evropské komise k tomu díky vysoké konkurenci na trhu nedojde.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme