Česká produkce masa loni klesala, ceny naopak stoupaly, zjistil ČSÚ

Zemědělci už delší dobu varovali, že klesá vlastní národní produkce masa. Teď jejich obavám dává za pravdu i zjištění Českého statistického úřadu. Výroba masa se loni meziročně v Česku snížila o 2,4 procenta na 447 tisíc a půl tuny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maso (ilustrační foto)

Maso (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Vepřového masa loni farmáři dodali o 2,25 procenta méně. Hovězího a telecího masa o 1,4 procenta a o téměř 3 procenta klesla produkce drůbežího masa.

Zemědělci už předloni varovali, že zatímco náklady rostou, výkupní ceny se nemění a farmáři jsou pod velkým tlakem zahraniční konkurence.

Zejména obchodní řetězce dovážely maso z Polska, ale třeba také kuřata z Latinské Ameriky a podobně. Dovoz masa a masných výrobků stoupl během 14 let ze 2 miliard korun v roce 1999 na téměř 26 miliard v roce 2012.

Přehrát

00:00 / 00:00

O produkci českého masa a cenách informovala redaktorka Jitka Hanžlová

Chovatelům jatečních zvířat výrazně narostly účty za energii. Dále zdražila nafta na pohon traktorů a strojů. Zpřísňují se požadavky Evropské unie na podmínky zvířat při chovu. To znamená velké investice do zařízení nebo přestavby. Nejprve to byla drůbež, loni prasata.

Přitom mnozí evropští zemědělci - na rozdíl od těch českých - nové směrnice nerespektovali a byli tak vlastně zvýhodněni.

Předloni zdražilo i krmení, loni stoupala na světových trzích cena obilovin, hlavně pšenice. Zatímco loni byly ceny krmiv - sóji a obilí - asi o 30 procent meziročně vyšší, cena jatečných prasat stoupla jen o tři procenta.

Raději pěstují řepku

I v Česku se hodně zemědělců vrhlo raději na pěstování řepky, protože u ní mají jistý odbyt. Mnoho farmářů tak chovy raději zrušilo.

Nicméně ti, co vytrvali, mohli dosáhnout na vyšší výkupní ceny. A podle údajů statistického úřadu nejspíš také dosáhli.

Nejdřív prudce vzrostla poptávka po vepřovém z Ruska. A zároveň se němečtí zemědělci dohodli s masokombináty na růstu cen. To všechno dohromady pomohlo i českým farmářům. Díky tomu loni stouply meziročně ceny drůbeže o 7 procent, přes 2,5 procenta zdražilo vepřové a o půl procenta jateční skot.

Vývoj výroby hovězího, vepřového a drůbežího masa 2008 - 2013 | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme