Itálie bojuje se silnými přívaly deště. Některé Římany vyhnala voda na střechu

Střední a severní Itálii trápí silné lijáky. V Římě je situace kvůli přívalovým dešťům kritická. Hustě pršelo celou noc a voda zaplavila i několik stanic metra. Vážné problémy hlásí také Toskánsko. Obyvatelé Ligurie se zase bojí, že do moře spadne havarovaný vlak Intercity, který před 13 dny vykolejil kvůli mohutnému sesuvu půdy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Déšť, prší, deštivé počasí (ilustračni foto)

Déšť, prší, deštivé počasí (ilustračni foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Měli by ho rychle odtáhnout. Deště v noci naštěstí nebyly nějak silné, ale půda je celá v pohybu,“ shodují se.

V Římě už se dá mluvit o povodních. Na ulicích a náměstích v severní části města je i metr vody, tři stanice metra musely být uzavřeny. V místech, kde je situace nejhorší, hledají lidé útočiště na střechách.

Civilní obrana uzavřela příjezdové cesty do Říma a vyzývá obyvatele, aby až do půlnoci nevycházeli ven a rozhodně nejezdili autem. Hladina vody v Tibeře začíná také znepokojivě stoupat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Itálii sleduje spolupracovnice Radiožurnálu Lucie Chvojková

Silné deště trápí i Toskánsko. Nejvážnější situace je ve městě Pisa, koryto řeky Arno se tam zcela zaplnilo už dopoledne. Civilní obrana stačila postavit na březích alespoň část protipovodňových zátaras.

V těchto chvílích se městem valí mohutná přívalová vlna. Školy, úřady i příjezdové cesty jsou zavřené. Škody hlásí také historické městečko Voltera, kde se zřítilo 30 metrů středověké zdi.

Problémy má i jih země, v oblasti Neapole je přerušené lodní spojení s ostrovy. Předpověď počasí přitom není příliš optimistická. Pršet má až do pondělí, dá se proto předpokládat, že se situace nadále zhorší.

Na mnoha místech v horách na severu se Itálie zároveň potýká se sněhovou kalamitou. Přes noc napadlo až 70 centimetrů sněhu. V Trentinu například vůbec nejezdí autobusy.

Špatné počasí je i v dalších evropských zemích. Hustě sněží v Polsku, Srbsku i Rakousku. Tam kvůli bezpečnosti zastavili provoz na důležité železniční trati přes Alpy. Pro kamiony je neprůjezdná i horská dálnice do východních Korutan.

Lucie Chvojková, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme