Horničtí učni mají s OKD smlouvu, která jim slibuje práci. Firma ale mluví o útlumu

Havíři na Ostravsku žijí už měsíce v nejistotě. Společnost OKD kvůli krizi šetří a nahlas mluví o útlumu těžby. V regionu s vysokou nezaměstnaností tak hrozí další propouštění. Osud firmy, která dnes dává práci tisícům lidí, ale sledují i karvinští středoškoláci, kteří si před časem vysnili budoucnost pod zemí. Ve školních dílnách tak teď často řeší, co s nimi bude dál.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uranový důl Rožná I na Vysočině - horník na dobývce v hloubce přes 1000 metrů

Uranový důl Rožná I na Vysočině - horník na dobývce v hloubce přes 1000 metrů | Foto: Daniel Burda

Sedmnáctiletý Adam střídá v ruce kladivo a klíče. Před sebou má část stroje, který kdysi kutal černé zlato a dnes při zkouškách trápí budoucí důlní mechaniky.

V žilách mu kolují havířské geny. Děda, otec i strýcové byli na šachtě jako doma. Když si ale vybíral školu, chtěl hlavně nějakou jistotu.

„S babičkou jsem přemýšlel, že bych šel na tento obor. Bylo to strašně výhodné - už jenom za to, že jsem chodil do školy, jsem měsíčně dostával dva tisíce, a měl jsem smlouvu, ve které bylo, že hned po maturitě dostanu práci,“ popisuje Adam.

Přehrát

00:00 / 00:00

O budoucnosti karvinských hornických učňů natáčel Stanislav Janalík

Noviny sice moc nečte, ale zprávy o krizi na šachtách se dostaly i k němu. „Strýc byl také na šachtě a říkal, že to pomalu padá, a pokud to spadne, tak doufám, že se dám na svářeče, protože ve třetím ročníku budu mít svářečský průkaz zadarmo, takže bych se uživil snad i tím,“ vysvětluje mladík.

Hornických učňů a studentů má dnes karvinská střední škola techniky a služeb škola 140. Ředitelka Iva Sandriová ale i tak věří, že ať už společnost OKD dopadne jakkoli, neztratí se.

„Naši absolventi nebudou jenom jednostranně zaměření na černé uhlí pro společnost OKD. Jsou vychováváni a vzděláváni v tom, že budou mít možnost zaměstnání ve všech těžebních a důlních společnostech nejen v České republice, ale mají dveře otevřené i do světa.“

OKD teď výběr absolventů zpřísnilo. Podle známek a docházky jich na šachty nastoupí zhruba třetina. Nové pracovníky navíc bude potřebovat i v dalších letech.

„Do budoucna budeme potřebovat nové kvalifikované motivované lidi, protože věková struktura našich zaměstnanců se logicky zvyšuje. Uplatní se všichni, protože mají uzavřenou smlouvu mezi OKD a hornickými učni, a když školu úspěšně absolvují, tak automaticky mohou nastoupit na některý z našich provozů, kde je právě budeme potřebovat,“ tvrdí mluvčí OKD Marek Síbrt.

Jestli problémy těžkého průmyslu v regionu ustojí i hornické obory, napoví za několik týdnů přihlášky na střední školu.

OKD, a.s. - základní údaje o těžbě a počtu zaměstnanců | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Simona Bartošová, Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme