Německo loni vybralo rekordní daně. Slovensku zase pomáhá účtenková loterie

Německu se daří vybírat daně. V loňském roce vybralo rekordních více než 570 miliard eur. Podle údajů německého ministerstva financí jde o tříprocentní nárůst oproti předchozímu roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euro

euro | Foto: European Commission Audiovisual service

Vyšší výběr daní souvisí s většími výdělky lidí i firem. Daňoví poplatníci tak státu odevzdávali více.

Německé ministerstvo financí uvedlo, že výnos z daně z příjmu stoupl o šest procent a výnos z daně ze zisku - tedy korporátní daně - se zvýšil dokonce o 15 procent. Hlavním důvodem je rostoucí ekonomika, klesající nezaměstnanost, ochota domácností utrácet a chuť podniků investovat. Ekonomické oživení zřejmě pokračuje i letos.

Německo může být inspirací pro Česko

Německo je největší evropskou ekonomikou a na tamní poptávce je závislá řada českých exportních podniků. Pokud se tuzemským podnikům bude dobře dařit, lidé budou mít dobře placenou práci, pak teoreticky i v Česku mohou daňové příjmy státu růst. Podle odborníků je ale podstatné zlepšit výběr daní a zamezit daňovým únikům.

Zlepšení výběru daní je prioritou nového ministra financí Andreje Babiše (ANO). Ten se zajímal o situaci v sousedním Slovensku, zajímaly ho podmínky používání registračních pokladen a zkoumal také opatření proti daňovým únikům.

Babiš ocenil například zavedení křížové kontroly faktur, což má na Slovensku přispět k omezení úniků na dani z přidané hodnoty.

Účtenková loterie možná i v Česku

Slovenská vláda si také pochvaluje účtenkovou loterii. Do soutěže o peněžité ceny a osobní automobily se v pětimilionové zemi zapojilo skoro 450 tisíc lidí. Od loňského podzimu zatím vyhrálo 70 lidí celkem 170 tisíc eur, to je v přepočtu 4,75 milionu korun.

Slovenské úřady ale nedokážou spočítat, o kolik se tím podařilo zlepšit výběr daní. Vliv totiž mají i nová opatření proti daňovým únikům. Nicméně tvrdí, že "předběžná čísla naznačují zvýšení tržeb u malých podnikatelů".

O zavedení účtenkové loterie uvažuje i současný premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Příslušný zákon, který ji zavede, by mohl platit od příštího roku.

Jitka Hanžlová, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme