Na plzeňské radnici hrozí rozpad koalice. Kvůli odvolání náměstka Runda

Největší krizi od sametové revoluce čelí vedení města Plzně. Opoziční zastupitelé spolu s koaliční ČSSD včera odvolali z funkce náměstka primátora Petra Runda z ODS. Občanští demokraté teď budou jednat o tom, jestli je to důvod pro vypovězení koaliční smlouvy. Petr Rund byl zodpovědný za městské investice a tím pádem i za stavbu nového divadla, u které se objevily vícepráce za zhruba 40 milionů korun. Polovinu z této částky město uhradí, ale o druhé se zastupitelé přou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plzeňská radnice

Plzeňská radnice | Foto: Lukáš Milota | Zdroj: Český rozhlas

Po dlouhé a bouřlivé debatě zastupitelé města Plzně schválili pouze část vícenákladů na stavbu nového divadla. Ze zhruba 20 milionů korun zaplatí město jen 1 milion 200 tisíc korun bez DPH - za práce, které si samo vyžádalo. Podle opozice a ČSSD jsou materiály a navrhovaná usnesení o stavbě divadla nepřehledné a složité. Odvolání Petra Runda navrhl Ludvík Rösch ze strany Občané. cz.

„Pan náměstek podle našeho názoru není důvěryhodným politikem, předkládá dlouhodobě návrhy, které nejsou dostatečně připraveny, a máme za to, že v některých záležitostech dokonce zastírá skutečný stav věci. A nemá důvěru ani svého koaličního partnera - sociální demokracie.“

„Ta koalice je zablokovaná a hrozí vážná obava, že už do voleb se na ničem důležitém nebude schopna dohodnout. A to zablokování do značné míry spočívá právě v nedůvěře, kterou má pan náměstek Rund,“ zdůvodňuje návrh Ludvík Rösch.

Přehrát

00:00 / 00:00

O krizi na plzeňské radnici po odvolání náměstka Runda natáčela redaktorka Jana Kosová

Zastupitelé náměstka Runda odvolali 25 hlasy z 27. ODS na protest opustila sál. Petr Rund považuje důvody svého odvolání za neopodstatněné.

„Sociální demokracie tímto krokem vystavila město Plzeň, ale i celou Českou republiku mezinárodní ostudě s ohledem na projekt HMK 2015 (Evropské hlavní město kultury, pozn. red.) a pravděpodobnou nerealizací divadla v souvislosti se svojí neschopností se tématu věnovat; věnuje se pouze svým vnitrostranickým ambicím před komunálními volbami,“ tvrdí odvolaný náměstek a pokračuje:

„Já jsem udělal vše v pořádku, všichni zastupitelé dostávali maximum možných informací pro své rozhodnutí a necítím žádné pochybení.“

Oblastní rada ODS se sejde v pondělí

Ve vzduchu teď visí hrozba vypovězení koaliční smlouvy. Podle ODS je totiž odvolání technického náměstka jejím zásadním porušením.

„Odvolání mého náměstka Petra Runda hlasy opozice i hlasy sociální demokracie považuji za velmi nešťastnou záležitost, za vážné jednostranné porušení koaliční smlouvy ze strany ČSSD. Budeme v tuto chvíli uvnitř ODS jednat o nastalé situaci, uvidíme, jaký zvolíme další postup,“ říká primátor Martin Baxa.

Už v pondělí se ODS sejde na oblastní radě. Podle šéfa zastupitelského klubu ODS a radního Roberta Houdka je možností několik, včetně zachování koalice.

„Řešení porušení koaliční smlouvy je několik. Neznamená to, že když poruším koaliční smlouvu, musím stoprocentně dát výpověď z koaliční smlouvy. Nemusím. Ale je to na rozhodnutí na úrovni oblastní rady a klubu zastupitelů,“ poznamenává Houdek.

Vizualizace nového divadla v Plzni | Foto: Crest Communications

Podle náměstka primátora a zároveň šéfa ČSSD v Plzni Martina Zrzaveckého jsou sociální demokraté připraveni s ODS pokračovat v dalším fungování koalice.

„Z naší strany nabídka ke spolupráci tady je, samozřejmě vnímáme, že kolegové se musí poradit, protože skutečně došlo z naší strany k porušení koaliční smlouvy. Uvidíme, jak se k tomu postaví,“ dodává Zrzavacký.

Vedení města teď bude jednat se zhotovitelem nového divadla o dalším postupu a o placení víceprací. Firma Hochtief napsala na radnici dopis, že pokud nebude do 15. února uzavřený dodatek ke smlouvě, negarantuje dokončení stavby v termínu.

Kdo by Petra Runda mohl ve funkci technického náměstka nahradit, zatím není jasné. ODS bude vybírat ze svých 14 zastupitelů. Zatím resort převezme primátor Martin Baxa. Nový náměstek by mohl být teoreticky zvolen na březnovém zastupitelstvu.

Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme