Facebook slaví 10 let, sociální síť používá více než miliarda uživatelů z celého světa

Facebook neboli v českém překladu kniha obličejů je na světě deset let. Sociální síť spustil zakladatel Mark Zuckerberg se svými spolužáky z Harvardu 1., nebo 4. února 2004. Původně měl sloužit pro vyhledávání spolužáků a učitelů ze školy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sociální sítě

Sociální sítě | Foto: Free Digital Photos

Facebook se začal šířit i mimo Harvard, kde vznikl. Dnes už si do přátel můžete přidat miliardu a 200 milionů uživatelů z celého světa.

Není nutné mít ani počítač. Přibližně čtvrt miliardy lidí se k síti hlásí přes mobilní telefon. Svůj profil může mít na této sociální síti každý, komu bylo 13 let. Některé děti ale udají jiné datum narození, aby se mohly na síť připojit.

Horní věková hranice neexistuje. Ve svých sedmdesáti si před dvěma lety našla cestu k této sociální síti Marie Přibylová z Třeboně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sociální síť Facebook se zajímal Martin Karlík

„V době, kdy jsme si pořídili počítač, tak mi zařídili spojení se světem pomocí Facebooku vnoučata. Později jsem si sama objevovala, kdo z mých přátel je na Facebooku. Jsem ve spojení s dětmi a vnoučaty. Objevila jsem po mnoha letech příbuzné ve Francii,“ shrnuje své zkušenosti Přibylová.

Od května 2012 je sociální síť také na burze. Cena akcií po uvedení na trh nejprve klesala o desítky procent, nyní se jim ale daří.

Společnost v posledním čtvrtletí minulého roku vykázala čistý zisk 523 milionu dolarů, to je přes deset miliard korun. Většina příjmů pochází z reklamy, podotýká redaktor Hospodářských novin Jan Klesla.

„Facebook obecně je zajímavý tím, že nabízí komunikační platformu, že není běžnou webovou stránkou,“ vysvětluje Klesla a dodává:

„Snažili se vytvořit jakýsi nástavbový operační systém, kde budou rozvíjet možnosti, jak dále prodat uživatele, kteří tráví na Facebooku mnohem více času než na jakýchkoliv jiných stránkách.“

Facebook a kultura

Facebook pronikl také do oblasti kultury. Videoklip Facebook - The Musical sdílela na sociální síti řada lidí.

V roce 2010 natočil režisér David Fincher film s názvem Sociální síť, který popisuje zrod Facebooku. Autor knižní předlohy Ben Mezrich čerpal z vyprávění jednoho ze zakladatelů Eduarda Saverina.

Známá je píseň o tom, jakou pohromu způsobí, když si vás do přátel přidá vaše matka. Internetem a po sociálních sítích koluje i První český Facebook song.

Facebook a realita

Tématem známé sociální sítě se zabývá nejen řada písní. Před lety vzniklo video nazvané Facebook vs. realita.

Ve videu se teenageři baví v reálném životě jazykem facebookových statusů a komentářů. Mělo upozornit na to, že sdělení napsaná na sociální síti se liší od komunikace v běžném životě.

Zakladatel Mark Zuckerberg se potýkal a stále potýká se soudními tahanicemi. Před lety se musel vypořádat s bratry Winkelvossovými, kteří ho vinili z krádeže jejich nápadu.

Spor vedl také se spoluzakladatelem Facebooku Eduardem Saverinem. Nyní se u soudu řeší údajné zneužívání soukromých zpráv k marketingovým účelům.

Facebook | Foto: Michal Jindra

Martin Karlík, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme