Ve Spojených státech se v noci rozhodne o vítězi slavného Super Bowlu

Fanoušky amerického fotbalu po celém světě čeká vrchol sezóny. V New Jersey se totiž rozhodne o vítězi 48. Super Bowlu. Do finále prestižní americké NFL se dostaly týmy Denveru Broncos a Seattlu Seahawks.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peyton Manning (uprostřed) je jednou z největších hvězd NFL

Peyton Manning (uprostřed) je jednou z největších hvězd NFL | Zdroj: Reuters

"Překvapení to podle mě není. Byly to favorizované týmy, které se tvářily jako favoriti už od začátku sezóny. Bude to souboj, od kterého nikdo pořádně neví, co má čekat, protože Denver se Seattlem se příliš nepotkávají," říká jeden z nejlepších českých hráčů amerického fotbalu Jan Dundáček.

Oba týmy měly nejlepší bilanci v základní části a pak dokázaly ovládnout ve svých konferencích také play-off. Každý ale vlastním herním stylem, který teď bude vidět i ve finále NFL.

Přehrát

00:00 / 00:00

Finále nejprestižnější ligy amerického fotbalu bude soubojem nezastavitelného útoku a pevné obrany

"Dá se říct, že je to nejlepší útok - ze strany Denveru Broncos, kteří jsou téměř nezastavitelní, a na druhé straně nejlepší obrana na straně Seattlu Seahawks, kteří jsou zase téměř neprostupní. Takže bude určitě zajímavé, jak se tyto dvě síly potkají. Ale klíčové může být, jak se vyvrbí útok Seattlu proti obraně Denveru, protože to jsou zase slabší části těch týmů. A ty by podle mě mohly rozhodovat zápas," odhaduje Jan Dundáček.

Super Bowl bude i soubojem generací na pozici quarterbacka - tedy hráče, který řídí útok. Za Denver Broncos nastoupí zkušený Peyton Manning, který je v NFL od roku 1998 a jednou už slavil v této soutěži titul.

Na straně Seattlu pak bude hrát Russell Wilson, pětadvacetiletý mladík, který se s týmem Seahawks dostal do finále hned ve své druhé sezóně v nejprestižnější lize amerického fotbalu.

Quarterback Seattle Seahawks Russell Wilson v akci | Foto: Reuters

"Russell Wilson se pořád tváří tak, že je vlastně naprosto bez emocí, že na něj nepůsobí téměř nic. Ale samozřejmě být v Super Bowlu, to bude působit na psychiku člověka. O Peytonu Manningovi se dříve občas říkalo, že nezvládl nějaký zápas ve vypjaté chvíli, ale je to budoucí člen Síně slávy, je to žijící legenda - je mu asi 37 let. Takže zkušeností má mnoho," říká dvojnásobný nejlepší český hráč roku Jan Dundáček.

Oba quarterbaci se neliší jen věkem, ale také herním stylem. "Peyton Manning je spíš neběhací ale házecí quarterback, který se rozběhne velmi málokrát. Russell Wilson používá své nohy mnohem častěji a mnohem schopněji," popisuje Jan Dundáček.

V praxi to znamená, že zatímco Manning hlavně rozděluje přihrávky na své spoluhráče, Wilson se pokouší získávat yardy i sám.

Jestli vyhrají Super Bowl hráči Denveru Broncos nebo Seattlu Seahawks bude jasné v pondělí nad ránem českého času.

Mirko Vasić, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme