Hvězdný kuchař Blumenthal musel zavřít luxusní restauraci, kvůli nákaze norovirem

Hvězdný britský šéfkuchař Heston Blumenthal musel dočasně uzavřít svou restauraci se dvěma hvězdičkami Michelin. V exkluzivním londýnském podniku Dinner se totiž 25 hostů nakazilo norovirem. Pro Blumenthala to není první podobný problém.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Restaurace

Restaurace | Foto: Fotobanka stock.xchng

Zatím se neví, jakým způsobem se norovirus do známé restaurace Dinner dostal. Ohledně rozšíření prudce nakažlivé infekce panovaly několik dní pochybnosti. První testy totiž byly negativní a až na druhý pokus se norovirus v restauraci hotelu Mandarin Oriental v londýnském Hyde Parku potvrdil.

Údaje se různí, ale zvracení a průjmy se objevily asi u celkem čtyř desítek hostů a členů personálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o potížích hvězdného britského šéfkuchaře Hestona Blumenthala přiblížil z Londýna zpravodaj ČRo Jiří Hošek.

Dinner má dvě hvězdičky Michelin a specializuje se na staroanglickou kuchyni. Večeře pro dva tam může přijít na necelých 200 liber, ale třeba polední menu o třech chodech se tam dá pořídit za 38 liber.

Teď bude každopádně podnik po rozhodnutí samotného Hestona Blumenthala alespoň týden mimo provoz, což hygienici označili za velmi rozumné řešení.

Do podobných potíží se „kulinářský alchymista" dostal už před pěti lety. Tehdy byl na vině korýš, který byl kontaminovaný splašky mimo Blumenthalovu restauraci. Jednalo se o slavnou Fat Duck v hrabství Berkshire dokonce se třemi michelinskými hvězdami.

V roce 2009 se tam norovirem nakazilo možná až 500 lidí a podle britských médií šlo o největší rozšíření noroviru v tomto typu zařízení.

Heston Blumenthal, který je považován za opravdu velkou kuchařskou celebritu, kulinářského experimentátora a je hvězdou reklamních kampaní, tehdy čelil kritice, že na vzniklou situaci nereagoval dost rychle.

Kritika se ještě prohloubila poté, co Blumenthal dostal rychle kompenzaci za ušlý zisk ve výši 200.000 liber, zatímco hosté, kteří si z podniku nepříjemný zážitek, museli o odškodné dlouho bojovat.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme