Druhý pilíř penzijní reformy se ještě pořádně nerozběhl a už má na kahánku

Sociální demokracie byla vždy odpůrcem druhého pilíře penzijní reformy. Teď sestavila koaliční vládu a naznačila, že tento způsob důchodového připojištění zruší, možná už v roce 2016. V takovém případě by lidé o své vklady přijít neměli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Reklamní kampaň k 2. pilíři důchodové reformy

Reklamní kampaň k 2. pilíři důchodové reformy | Foto: Marián Vojtek

Vzhledem k nejisté polické situaci a nastavení sytému tak, že byl zajímavý jen pro menší skupinu lidí, nevstoupilo zatím do druhého pilíře tolik lidí, kolik si tvůrci reformy původně mysleli.

Ke konci loňského roku evidovaly penzijní společnosti celkem 83 tisíce 960 smluv. Klientů nebude příliš přibývat, protože teď už do tohoto systému smí vstoupit jen lidé mladší 35 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na český důchodový systém se zaměřila Jitka Hanžlová

Téměř 84 tisíc lidí by se o své peníze bát nemělo. Penzijní fondy stále postupují podle platných zákonů, potvrdila například mluvčí Penzijní společnosti České spořitelny Klára Pačesová:

„Tuto otázku je zatím předčasné komentovat, jelikož nebyl předložen žádný konkrétní návrh. Ministryně Marksová-Tominová pouze oznámila, že by chtěla, aby nebylo možné od 1. ledna 2016 přispívat do druhého pilíře. Zatím proto naše strategie vychází z platné legislativy a majetek klientů ve druhém pilíři spravujeme s péčí řádného hospodáře.“

Asociace penzijních společností ČR vznikla v roce 1996 jako Asociace penzijních fondů ČR. Sdružuje všechny penzijní společnosti působící na trhu soukromého kapitálového spoření na důchod v České republice, které provozují důchodové spoření, doplňkové penzijní spoření a penzijní připojištění a za tím účelem obhospodařují jednotlivé důchodové fondy, účastnické fondy a transformované fondy.
Zdroj: APS ČR

Bezpečnost vkladů

„V každém případě je pro klienty důležité, že o své vklady ve druhém pilíři nepřijdou,což nová vláda potvrdila,“ uvedla Pačesová.

Zda to ale znamená to, že lidem zůstane všechno, co mají na penzijním účtu ve druhém pilíři - tedy včetně té části, kterou takzvaně vyvedli z povinných odvodů do průběžného systému, zatím nikdo jasně neřekl.

Objevily se ovšem náznaky, že by stát právě tuto část z účtu lidí stáhl. To by bylo problematické, protože podle některých právních názorů by to znamenalo znárodnění.

Změny by musely být legislativně zakotveny

Lidé vstupovali do druhého pilíře podle platných zákonů. A ty stále platí. Připomíná mluvčí Asociace penzijních společností Ondřej Kubala:

úspory | Foto: Stock Exchange

„Pro penzijní společnosti ani pro veřejnost se v tento okamžik nic nemění. Stále platí zákon o důchodovém spoření, to znamená, že penzijní společnosti musí dál nabízet druhý pilíř a Iidé do něho mohou dál vstupovat.“

„Může to změnit jen novela zákona, nebo zákon jiný, který by musel projít celým legislativním procesem,“ poznamenal Kubala.

Penzijní fondy se k plánu vlády zrušit druhý pilíř penzijního systému vyjadřují se opatrně, doufají že s nimi o tom bude kabinet jednat. Přece jenom je rozjezd systému stál hodně peněz.

Průběžný systém je těžko udržitelný

Další otázkou je, že současný průběžný systém financování je neudržitelný. To dokládají jak světové, tak české demografické studie. Připomíná Ondřej Kubala:

„V dnešní době relativně silná skupina třicátníků živí relativně malou skupinu důchodců. A přesto už je český důchodový účet v minusu. Za 30 let se to otočí a pracujících bude výrazně méně a nebudou už schopni počet důchodců uživit.“

„Takže, když říkáme: budeme rušit druhý pilíř, tak ano, je to právo politické reprezentace, ale musí také říci, co bude s českým důchodovým systémem dál. Protože jen v roce 2012 chybělo státu na důchody 45 miliard korun,“ připomněl Kubala.

A to vydělávají a přispívají do systému silné ročníky takzvaných Husákových dětí. Postupem času bude ale víc důchodců než lidí v produktivním věku.

Ministři mění náměstky, nové lidi si přivedli Babiš, Stropnický, Jurečka či Marksová

Číst článek

Senioři | Foto: Fotobanka stock.xchng, Pierre Amerlynck

Jitka Hanžlová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme