Sokolov chce přestěhovat Městskou knihovnu z historického zámečku na Staré náměstí

Sokolovská radnice uvažuje o přestěhování Městské knihovny. Ta momentálně sídlí v prostorách místního zámečku. Nové prostory by mohla najít v bývalé restauraci na Starém náměstí. Třípatrová budova nabízí nejenom víc místa ale i bezbariérové řešení, které historický zámeček postrádá. Záměr má ale i své odpůrce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Knihovna (ilustrační foto)

Knihovna (ilustrační foto) | Foto: stock exchange

Důvodů pro přestěhování knihovny do opuštěné budovy na Starém náměstí vidí místostarosta Ladislav Sedláček z ODS hned několik:

„Uvolnili bychom krajskému muzeu prostor pro natažení prohlídkové trasy. Druhým důvodem je, že tím trošku změníme chod Starého náměstí a dostaneme tam lidi. Potřebujeme tam přednáškový sál a ve třetím patře by byla dětská knihovna.“

Sokolovskou knihovnu ročně navštíví okolo 60 tisíc lidí. Její ředitelka Daniela Drobečková by uvítala více místa pro uložení knižního fondu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možném stěhování mluvila Pavla Sofilkaničová

Poklesu návštěvnosti se nebojí. I když se ozývají protesty, že lokalita je bez života, kde vládnou herny a noční bary.

„Měli bychom mít větší prostor pro volný výběr knih. Měla by být bezbariérová a není to tak daleko od centra města, od zámku. A myslím, že to může být alternativa. Mladí nemusejí do herny, ale mohou přijít do knihovny,“ míní Drobečková.

Na sociální síti, kde má svůj profil i Sokolov se rozpoutala poměrně bohatá diskuse na téma přestěhování knihovny.

Některým lidem se to dost nelíbí. Zaznívají dotazy z oblasti statiky budovy, jak stávající stav odolá váze knih, nebo jestli neodradí lokalita návštěvníky apod.

„Je to v oblasti úvah. To nejtěžší, knihovnu, chceme umístit do přízemí, tam předpokládám, problém se statikou nebude. Herny budou po čtvrtečním zastupitelstvu na trase, po které by lidé ke knihovně šli, omezeny.“

"Na Starém náměstí vlastníme jen budovu umělecké školy, takže nemůžeme regulovat, co na náměstí je, nebo není,“ připomněl starosta Sedláček.

Budova bývalého hostince na Starém náměstí spadá pod Karlovarský kraj. Sokolov má v úmyslu získat ji do svého vlastnictví. Buď vzájemnou směnou za některé pozemky ve městě, nebo koupí.

Cenu, kterou by město akceptovalo, ale zatím radnice neupřesnila.


Zvětšit mapu

Pavla Sofilkaničová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme