Televize Nova slaví dvacet let, uplynulý rok se potýkala s odlivem reklamy

Přesně před dvaceti lety začala vysílat první celoplošná soukromá televize ve Východní Evropě - Nova. Mix dlouho nedostupných filmů, seriálů, dynamického zpravodajství i publicistiky jí zajistil raketový nárůst sledovanosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo televize Nova

Logo televize Nova | Foto: Tisková zpráva televize Nova

Původní projekt sliboval intelektuálně zaměřenou stanici plnou vzdělávacích a diskusních pořadů, ale nakonec vznikla běžná komerční televize.

„Je pravda, že přinesli všechny osvědčené formáty komerční televize počínaje hitparádou přes hry. Kolo štěstí už si nikdo ani nepamatuje,“ vysvětluje mediální analytik Milan Šmíd.

Přehrát

00:00 / 00:00

Historii TV Nova prošla Eva Rajlichová

Když přestaly táhnout seriály, najela Nova na zábavné show: „Rozjížděla prime time původní zábavou. To se taky po nějakých letech okoukalo, takže došla k tomu, že nejúspěšnějším lepidlem na diváky jsou seriály,“ vzpomíná analytik.

Počátky novy jsou spjaté s osobou Vladimíra Železného. Postupně ovládl většinu firmy držící vysílací licenci. V roce 1999 se dostal do sporu s CME a Novu odstartoval podruhé, tentokrát bez Američanů.

Majitelé CME pak vyvolali několik arbitráží. Český stát musel nakonec vyplatit přes deset miliard korun a Vladimír Železný o svůj vliv ve stanici přišel.

Společnost CME, vlastník TV Nova, zvýšila ztrátu. Akcie firmy prudce padají

Číst článek

Nova loni kvůli své obchodní politice bojovala s odlivem reklamy: „Snažili se zvýšit ceníky reklam, zrušit bonusy a obcházet mediální agentury, což se nesetkalo s pozitivním přístupem inzerentů a většina utekla na konkureční Primu,“ všímá si Jan Potůček z Digizone.

Od roku 1999 se o společnost zajímá americký koncern Time Warner. Majitel filmových studií Warner Brothers nebo zpravodajské stanice CNN opakovaně poskytl ztrátové CME finanční injekci. Teď mu patří asi polovina akcií firmy.

Eva Rajlichová, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme