Prezident jmenoval bývalého premiéra Rusnoka členem rady ČNB

Bývalý premiér Jiří Rusnok se dnes stal členem rady České národní banky (ČNB). Nahrazuje dosavadní radní Evu Zamrazilovou, které šestiletý mandát skončí na konci února. Prezident Miloš Zeman svůj záměr jmenovat do bankovní rady právě Rusnoka avizoval už v minulém roce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Rusnok byl hostem prezidenta Miloše Zemana na obědě v Lánech

Premiér Petr Rusnok byl hostem prezidenta Miloše Zemana na obědě v Lánech | Zdroj: ČTK

Zeman i Rusnok při dnešním slavnostním jmenování mluvili mimo jiné o přijetí eura.

„Rozhodně součástí té současné etapy práce centrální banky bude i příprava a určitý servis vládě v tom směru, kdy a za jakých podmínek se zapojíme do Evropské měnové unie čili eurozóny, k čemuž jsme se nakonec v přístupových smlouvách zavázali,“ řekl Rusnok.

Zeman věří, že Rusnok se svými zkušenostmi může zavedení eura pomoci.

„Domnívám se, že právě vy jako člověk, který kombinuje ekonomické a politické znalosti, budete velkým přínosem při řešení tohoto složitého nejenom ekonomického, ale i politického problému,“ uvedl prezident na adresu bývalého premiéra.

Rada ČNB
Rada České národní banky je nejvyšším řídícím orgánem České národní banky. Podle zákona „určuje měnovou a makroobezřetnostní politiku a nástroje pro jejich uskutečňování. Rozhoduje o zásadních opatřeních měnové a makroobezřetnostní politiky a v oblasti dohledu nad finančním trhem“.
Bankovní rada je sedmičlenná. Jejími členy jsou guvernér ČNB, dva viceguvernéři ČNB a další čtyři členové bankovní rady. Všechny jmenuje a odvolává prezident republiky. Členové bankovní rady jsou jmenováni na dobu šesti roků. Nikdo nesmí zastávat funkci člena bankovní rady více než dvakrát.

Podle Rusnoka je otázka přijetí eura především záležitost „hlav“, politiků i běžných lidí. „My musíme prostě vědět, že toto je naše perspektiva a musíme se za to postavit. A to je rozhodnutí ze světa politiky a tam se musí pracovat ještě před tím, než bude to technické řešení, ve kterém potom banka funguje víceméně jako servis,“ dodal Rusnok.

K své budoucí práci poznamenal, že Ústava ukládá centrální bance péči o cenovou stabilitu, sám prý vnímá úkol šířeji jako finanční stabilitu.

„To jsou klíčové věci, ke kterým bych chtěl přispět. Myslím, že mám nějaké zkušenosti jak z práce ve veřejném sektoru, tak i více než desetileté působení ve velké mezinárodní finanční skupině,“ podotkl Rusnok.

Česká národní banka byla s Rusnokem v kontaktu již dříve. V letech 2006 až 2009 Rusnok předsedal Výboru pro finanční trh, který je poradním orgánem bankovní rady ČNB.

Současný guvernér ČNB Miroslav Singer už začátkem ledna Českému rozhlasu řekl, že se na Rusnoka těší, i když mohou mít rozdílné názory. „Jiřího Rusnoka znám skutečně dlouhá léta, ještě ze své privátní kariéry, pak ze svého působení v centrální bance,“ uvedl tehdy guvernér Singer.

Třiapadesátiletý Rusnok vystudoval Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické, v minulosti pracoval mimo jiné jako náměstek na ministerstvu práce a sociálních věcí, byl ministrem financí a ministrem průmyslu a obchodu a prezidentem Asociace penzijních fondů ČR. Než ho prezident Zeman loni jmenoval premiérem, byl předsedou představenstva ING Penzijního fondu.

Premiérem byl Rusnok od června 2013 do konce ledna 2014. Prezident jeho samého a následně i jeho vládu jmenoval bez dohody se sněmovnou. Rusnokova vláda také nikdy důvěru poslanců nezískala.

Jako premiér patřil Rusnok k těm, kteří loni na podzim chválili zásah centrální banky proti silné koruně.

Jiří Rusnok - vládní funkce | Foto: Michal Jindra

Jana Čermáková, Martin Karlík, Eliška Malínská, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme