Pod rukama lindavských sklářů vznikají letošní divadelní ceny Thálie

Ve sklárně Ajeto v Lindavě na Českolipsku dnes začala výroba letošních cen Thálie. Ocenění uděluje herecká asociace od roku 1993 a lindavská sklárna patří mezi letité výrobce sošek pro vítěze. Thálie jsou vlastně obrovské poháry, které mají kalich probroušený do tvaru divadelní masky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Kuchta tvoří základ Ceny Thálie

Petr Kuchta tvoří základ Ceny Thálie | Foto: Matyáš Mařas

Skláři v současnosti pracují na kolekci patnácti skleněných plastik. Do výrobního procesu je zapojeno až osm lidí a zdaleka nejde jen o foukače skla.

Na počátku je homole horké skloviny. Vyfouknutí základního tvaru v dřevěné formě překvapivě zabere nejkratší dobu, trvá jen asi dvacet minut. Další dny se ceny Thálie musí brousit, aby dostaly finální podobu. Právě brusiči vždy odvedou největší kus práce.

Sklárna každým rokem pro jistotu vyrábí asi o pět kusů více pro případ, že by se některé sošky rozbily. To se ostatně stalo i loni přímo při předávání.

Ceny Thálie se udělují ve čtyřech kategoriích a pro každou skupinu vyrábějí skláři poháry v jiných barvách. Například pro umělce do 33 let jsou zelené, pro operu modré nebo pro činohru červené.

Petr Kuchta (vpravo) tvoří základ ceny Thálie, který dodělají brusiči | Foto: Tomáš Mařas

Prestižní divadelní ocenění bylo poprvé uděleno v roce 1993, tehdy ale sošky vypadaly jinak. Až do roku 2001 stál za jejich podobou výtvarník a absolvent sklářské průmyslovky v Kamenickém Šenově Josef Sekyra. V roce 2002 se o novou tvář cen postaral výtvarník, architekt a designér Bořek Šípek.

Vyhlášení letošních cen Thálie v kategoriích činohra, opera, balet a muzikál a opereta proběhne v sobotu 29. března v Národním divadle. Přímý přenos odvysílá i stanice Českého rozhlasu Dvojka. Nominaci získalo celkem 24 umělců.


Zvětšit mapu

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme