Konec lustrací by znamenal porušení koaliční smlouvy, vzkázal partnerům Bělobrádek

Ve vládní koalici doutná další spor. Tentokrát kvůli zrušení lustračního zákona, které navrhují komunisté. Část poslaneckého klubu ČSSD se totiž chystá jejich iniciativu podpořit. Pro lidovce je ale podobný návrh zcela nepřijatelný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Bělobrádek

Pavel Bělobrádek | Foto: Luboš Pavlíček | Zdroj: ČTK

„Pokud bychom byli přehlasováni dejme tomu komunisty a dalšími stranami v tomto případě, tak bychom to považovali za velmi vážné porušení koaličního projektu,“ říká předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Je přesvědčen, že lustrační zákon má smysl a měl by nadále platit. Pokud by jeho zrušení ve sněmovně prošlo, považovali by to lidovci za obejití koaličního partnera, a zvažovali by proto další setrvání v koalici.

Přehrát

00:00 / 00:00

Názory předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka zazněly v Ozvěnách dne Radiožurnálu

„Jsou prostě věci, které jsou pro nás zásadní a nechceme se dostat do situace, která tady byla za Paroubkovy vlády, kdy jsme byli prohlasováváni, ačkoliv jsme byli součástí vládní koalice, s opozicí,“ podotkl Bělobrádek ve vysílání Českého rozhlasu.

„Neberu nikomu z poslanců sociální demokracie hlasovat podle svého vědomí a svědomí, to je v pořádku, na druhou stranu, tohle je norma, která je zásadní, a muselo by tam bezpodmínečně být, že celé kluby ostatních koaličních partnerů by hlasovaly pro, aby to prošlo,“ dodal předseda lidovců.

ANO komunisty nepodpoří, poslanci ČSSD mají volnou ruku

Šéf sociálních demokratů a premiér Bohuslav Sobotka včera oznámil, že poslanci ČSSD budou v otázce zrušení lustračního zákona hlasovat volně.

Závazné stanovisko zatím nemá ani hnutí ANO, předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek ale předpokládá, že zástupci ANO ve sněmovně zrušení lustrací nepodpoří. Ruku pro něj nezvednou ani poslanci Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury.

O lustracích se začalo více mluvit v souvislosti s ministerským angažmá předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Ten se totiž na Slovensku soudí kvůli údajné spolupráci s komunistickou StB, a může tak mít se získáním negativního lustračního osvědčení problém.

Podle Bělobrádka ale ani stávající zákon Babišovi ve vstupu do vlády nebrání. „Je pak otázka, jestli ministr je úředník, nebo ne, protože i právní názory na to se liší,“ připomněl.

Veronika Sedláčková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme