Japonci chtějí zahrnout do seznamu památek UNESCO dopisy letců kamikadze

Japonci chtějí, aby se dopisy sebevražedných letců známých jako kamikadze zařadily mezi památky UNESCO. Psaní pilotů nasazených za druhé světové války prý dokumentují hrůzy, které se během konfliktu staly. Proti návrhu zařadit dopisy na seznam světového dědictví se ale postavila Jižní Korea a Čína.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Japonsko

Japonsko | Foto: Emanuel Macoun

Až tři sta dopisů od letců kamikadze chce japonské město Minami-kjušu u zahrnout do seznamu písemných památek UNESCO.

Dopisy už zaslalo k posouzení. Impuls vzešel z muzea v Minami-kjušu, které je věnované památce japonských letců operujících za druhé světové války.

Přehrát

00:00 / 00:00

Japonci chtějí zařadit dopisy letců kamikadze do seznamu UNESCO. Na souvislosti se Radiožurnál zeptal japanologa Milana Hubáčka

„Dopisy psali mladíci, kteří se chystali na svoje poslední lety, protože muzeum se nachází v oblasti Chiran, kde byla letecká základna, ze které startovala letadla do bitvy o Okinawu. V podstatě jsou to dopisy na rozloučenou příbuzným, hlavně matkám,“ vysvětluje japanolog Milan Hubáček.

Tokio i Soul se proti možnému zařazení dopisů mezi památky UNESCO okamžitě ohradilo. Jihokorejský ministr zahraničí uvedl, že je proto etickým pravidlům.

Důvodem nesouhlasu jsou podle Milana Hubáčka odlišné pohledy států na druhou světovou válku. „Čína a Korea byly největší nepřátelé Japonska, a tak, jak se Japonsko vyrovnalo s koncem druhé světové války, tak tyto dva státy s tím nesouhlasí,“ připomněl.

Žádost zřejmě neuspěje

Japonsko by písemnou památku chtělo začlenit do archívu UNESCO už příští rok, tedy k výročí 70. let od konce druhé světové války. Hubáček se ale domnívá, že šance na to, aby organizace japonské žádosti vyhověla, je malá.

„Přece jenom Japonsko ve srovnání s Německem má vztah ke druhé světové válce trochu odlišný a světová veřejnost to tak chápe,“ podotkl japanolog.

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme