Pardubické rodiny ruší komposty, třídí do popelnic na biologický odpad

V Pardubicích roste počet rodinných domů, které mohou nevzhledné komposty v rohu zahrady s klidným svědomím zrušit. Za poslední rok stoupl na dvojnásobek počet lidí, kteří třídí biologický odpad do speciálních popelnic.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Permakulturní zahrada v Sudetech: Bez kompostu není zahrada

Permakulturní zahrada v Sudetech: Bez kompostu není zahrada | Foto: Zuzana Rejchová

Ladislav Bouška má popelnici na biologický odpad od loňského léta. Je spokojený, i když za ni ročně platí 300 korun. Od města si za to může odebrat 50 kilogramů hotového kompostu.

„To je pro mě lepší, než si pracně na zahradě vytvářet kompost, otáčet ho a manipulovat s ním,“ vysvětluje Bouška.

Mohl tak zrušit kompost, který měl do té doby na zahradě. „Kompost pomalu likviduji. Bylo to takové smetiště všeho,“ přiznává Ladislav Bouška.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co nahrazuje na zahradách komposty, zjišťovala Iveta Záleská

V Pardubicích má popelnici na biologický odpad přes 1600 rodin. Miroslav Míča z odboru životního prostředí pardubického magistrátu říká, že o služby mají zájem hlavně lidé v nových domech.

„Mnoho lidí v rodinných domech mají pouze okrasnou zahradu a nepotřebují kompost. Mají problémy, kam dát zelený odpad z okrasné zahrady,“ přibližuje situaci v Pardubicích Míča.

Tráva nebo listí tak zbytečně končí na skládkách. „Smyslem třídění je dostat v uvozovkách zelený odpad mimo skládku a dostat ho zpátky ve formě kvalitního kompostu do přírody,“ říká Miroslav Míča a dodává, že město tím chce také ušetřit za ukládání odpadu.

Služba zatím funguje jen v rodinných domech, protože na sídlištích se bioodpad často smíchá s běžným komunálním odpadem.

Přesto se třídění biologického odpadu brzy rozšíří. Školy a školky budou mít takové popelnice zdarma.

Anna Jadrná, Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme