Milovníci čokolády se sjeli do Bruselu. Koná se tu Čokoládový salón
Jak si asi milovník čokolády představuje ráj? Nejspíš tak, jak to právě teď vypadá v Bruselu: ochutnávky, nabídka čokolády všech světových druhů a dokonce spoře oděné modelky, které na sobě mají oblečení jen a pouze z čokolády. Tak to vypadá na akci nazvané Čokoládový salón.
Dámy a pár pánů si oblékli kuchařské zástěry a učí se, jak se správná čokoláda připravuje. Postup jim vysvětluje jeden z desítek čokoládových mistrů, kteří přijeli na bruselské výstaviště.
„Jsme na Čokoládovém salónu, tak můžeme dát čokolády trochu víc,“ říká Pierre o bonbónech, které se svými žáky právě vyrábí. Rychlokurs přípravy různých dobrot přilákal dost lidí, ale Čokoládový salón je samozřejmě hlavně o mlsání čokolády.
„Mají tu výborné čokoládové fondue s ovocem, hlavně s ananasem a banány," říká nadšená paní, která právě s lehce umazanou pusou odchází od stánku čokolády z Pobřeží slonoviny.
V Belgii patří čokoláda mezi národní jídla. Každý člověk ji za rok v průměru sní skoro 10 kilo a Belgičané jsou tak v tomhle žebříčku na druhém místě na světě. Čokoládu ale nejen jedí, ale jsou také mistry v její přípravě. Proto na bruselský Salón čokolády přijelo i hodně cizinců.
Na otázku, jestli jí čokoládu každý den, paní Gertruda odpovídá: „Z velmi dobrého důvodu radši ne." Tady na Salónu čokolády se ale na svou postavu prý ohlížet nehodlá. Všechny ty sladké hříchy kolem totiž rozhodně stojí za to.