Prvorepubliková móda ožívá ve Dvoře Králové na výstavě Elegance doby R. A. Dvorského

Muzeum ve Dvoře Králové nad Labem hostí výstavu Elegance doby R. A. Dvorského a oslavuje tak 115. výročí, které letos uplyne od narození slavného místního rodáka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstava Elegance doby R. A. Dvorského v Městském muzeum Dvůr Králové nad Labem

Výstava Elegance doby R. A. Dvorského v Městském muzeum Dvůr Králové nad Labem | Foto: Městské muzeum Dvůr Králové nad Labem

Swingový skladatel, kapelník, zpěvák a klavírista se narodil před 115 lety právě ve Dvoře Králové.

Expozice ukazuje prvorepublikovou módu doby, kdy byl Rudolf Antonín Dvorský na vrcholu kariéry. Na návštěvníky kouzlo první republiky z exponátů přímo dýchá.

„Oděvy pocházejí z obrovské sbírky paní Vlaďky Dobiášové, která je z Prahy,“ přibližuje vznik výstavy ředitelka muzea Alexandra Jiřičková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výstavu Elegance doby R. A. Dvorského v Městském muzeum Dvůr Králové nad Labem navštívila i Hana Novotná

Na výstavě si mohou zájemci prohlédnout i modely sportovních oděvů doby, kdy ženy i muži se chovali poměrně cudně. Plavky té doby představovaly na dnešní dobu příliš dlouhé kraťasy a tričko. Součástí koupacího úboru dámy byl ale ještě i župan z téže látky, klobouk a šátek.

Výstava je interaktivní, a tak si zájemci mohou vyzkoušet například klobouky. „V dnešní době se už klobouky moc nenosí, přestože většině žen i mužů sluší, takže jsme pro ně připravili takové zpestření. Je zde ukázka různých typů klobouků a každý, kdo přijde na výstavu, může si je vyzkoušet,“ láká Alexandra Jiřičková.

Vzácné exponáty se nacházejí také v části expozice, věnované paní Věře Kočvarové, která je zakládající členkou Sester Allanových. Ty zpívaly právě s R. A. Dvorským. Své róby zapůjčily i dámy z vokálního tria Sestry Havelkovy.

Samotného R. A. Dvorského nepřipomínají jeho dochované obleky, ale zájemci si prohlédnou zejména jeho desky, party k písním a jeho památník.

Výstavu bude hostit Městské muzeum Dvůr Králové nad Labem do 4. května.


Zvětšit mapu

Marína Dvořáková, Hana Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme