Týn nad Bečvou pátrá po stopách Bedřicha Smetany. Otevře mu i muzeum

Týn nad Bečvou by už brzy mohl mít další turistickou atrakci. Kromě středověkého hradu Helfštýn, který patří v regionu k nejnavštěvovanějším památkám, by lidi do vesnice mělo přilákat nové muzeum. Obec ho věnuje Bedřichu Smetanovi. Muzeum otevře v domě, kde v letech 1852 a 1854 hudební skladatel s rodinou pobýval na letním bytě u nevlastní sestry, která se sem provdala za místního sládka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bedřich Smetana

Bedřich Smetana | Foto: Muzeum Bedřicha Smetany

„Dům je krásný, veliký, prostorný, světlý. Rozloha deset krát dvacet metrů,“ říká o Smetanově domě, který před nedávnem obec vykoupila od původních majitelů, starosta z ODS Josef Vaculín.

Poprvé sem Smetana přijel v roce 1852, o dva roky později s manželkou Kateřinou a nemocnou dcerou Gabrielkou naposled. Tehdy mu bylo třicet let.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Týnu nad Bečvou natáčela redaktorka Jana Zemková

„K roku 54 se datuje i skonání jeho dcery, měla tuberkulózu. Smetana si myslel, že ji zdejší prostředí vyléčí. Bohužel opak se stal pravdou,“ doplňuje Vaculín. Dvouletou Gabrielku pochovali na starém hřbitově u kostela. Její hrob zde najdete dodnes.

O pobytu Bedřicha Smetany ve vsi zůstaly i další stopy. „Traduje se, že chodil na Helfštýn, že se snad dochoval i nějaký náčrtek hradu Helfštýn, který by měl být zachován a uložen ve Smetanově muzeu v Praze. Také se tady vypráví, že k opeře Čertova stěna byl inspirován skalami, které jsou pod hradem,“ přiblížila bývalá lipenská kronikářka Jarmila Musilová.

V muzeu mají být i koncerty

Další ze vzpomínek, které se ve vsi tradují, si vybavil i starosta Vaculín. „Mluví se ještě o tom, že když jel Smetana k Helfštýnu, tak v ulici na Novosady slyšel hrát žáčka na housle. Nevydržel to, vběhnul tam a ukázal mu, jak se na housličky hraje. Jsou to drobnosti, ale věřím, že se dopátráme ještě k dalším věcem,“ slibuje si.

Dohledat historické dokumenty či přímo předměty připomínající Smetanův pobyt v Týně nad Bečvou nebude jednoduché. Obec proto požádala o pomoc Univerzitu Palackého v Olomouci. „Uvidíme, co posbíráme. Protože vlastně nemáme nic, koupili jsme tento dům a chceme vědět, co tu Smetana dělal. A pak to do muzea umístit,“ dodává Vaculín.

Při prohlídce Smetanova domu je jasné, že stojí před rozsáhlými stavebními úpravami. „Objekt chceme opravit, zpřístupnit, udělat bezbariérové přístupy. Abychom připomněli, že Bedřich Smetana tady byl, tvořil. Proto bychom tady chtěli muzeum zřídit,“ uzavírá starosta s tím, že obec také plánuje pořádat v muzeu kulturní akce, například koncerty.


Dům Bedřicha Smetany

Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme