Laser místo skalpelu. Olomoučtí lékaři odstraňovali nádor hrtanu unikátní metodou

Odborníci ve Fakultní nemocnici Olomouc dnes při léčbě pacienta se zhoubným nádorem hrtanu použili unikátní metodu. Takzvanou fotodynamickou terapii aplikovali lékaři v České republice při léčbě tohoto onemocnění teprve podruhé v historii. Metoda odstraní nádor šetrně, takže pacient neztratí schopnost mluvit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Operace uvolnění slzných kanálků a slzného vaku (zleva sálová sestra instrumentářka, primář ORL MUDr. Karel Pokorný, oftalmolog MUDr. Jiří Lochman)

Operace uvolnění slzných kanálků a slzného vaku (zleva sálová sestra instrumentářka, primář ORL MUDr. Karel Pokorný, oftalmolog MUDr. Jiří Lochman) | Foto: Jana Davidová-Kracíková

Italu Erikovi se rakovina hrtanu vrátila po deseti letech. „Jediná možnost, kterou mu v Itálii nabídli, bylo úplné odstranění hrtanu. Můj partner z té italské nemocnice utekl, půl dne před operací,“ vzpomíná Karolína Hloušková.

Muž si naštěstí vzpomněl, že v České republice je povolena metoda fotodynamické terapie. „Začali jsme to zkoumat. V Praze jsme našli docenta Šmuclera, který k tomu má potřebné lasery, a ten nám doporučil pana profesora Stárka v Olomouci, který je vlastně jediným lékařem v České republice, který tuto fotodynamickou terapii umí aplikovat právě v oblasti krku,“ vysvětluje pacientova partnerka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Radka Kvasničková

Nemocnému nejprve lékaři dali injekci se speciální látkou, která zvyšuje citlivost buněk na světlo. Nádor se pak ozářil laserovým světlem.

„Dojde k chemické reakci, která zabije ty buňky. Zabíjí je po delší dobu, čímž vzniká mimochodem i imunita vůči tomu typu nádoru. Výhodou léčby je, že se nic neřeže a že se to dá kdykoliv opakovat,“ upřesňuje pražský specialista Roman Šmucler, který byl u operace.

Laser zahubí pouze nádorové buňky, okolní tkán zůstane nepoškozená. Lékaři ale dnes měli práci ztíženou, protože operovali nádor přímo na hlasivce.

Vysoké šance na vyléčení

„Nedošlo k žádným komplikacím. Hlasivka dokonce ani významně neotekla. Ale jestli se operace skutečně podařila, zjistíme za několik týdnů, protože nádor se bude postupně odlučovat. Teď pacienta čeká to, že musí být ještě 24 hodin v temné místnosti. Teď by ho popálilo větší světlo, než je 60wattová žárovka. Ve středu bude propuštěn, jestli bude všechno v pořádku,“ dodává Šmucler.

Po propuštění se Erik bude muset ještě nějakou dobu hlídat, aby nešel na přímé světlo. „Ta pravidla jsou taková složitá. Každým dnem se smí vystavit většímu záření, ale asi si budeme muset koupit luxmetr, abychom věděli, jak silné záření mu hrozí,“ přibližuje Karolína Hloušková.

Nádor by teď měl postupně mizet. „Laicky bych řekl, že ho pacient postupně vykašle. Jestli to bude jako v případech jiných podobných nádorů, tak doufáme, že bude vyléčen. Jeho šance na vyléčení je asi 80 – 85 procent,“ upozorňuje Šmucler.

V případě komplikací je ale možné metodu zopakovat. „Rozhodně je to lepší než být bez hrtanu,“ uzavírá pacientova partnerka. Erikovi operaci pravděpodobně uhradí italské zdravotní pojišťovny. Ty české ji zatím neproplácí. Náklady se pohybují okolo 150 tisíc korun.

Radka Kvasničková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme