Poláci jsou vyděšení i znechucení. Na svobodu se po čtvrtstoletí dostal vrah čtyř dětí

Polsko si dnes připomnělo tragický případ z konce 80. let. Po 25 letech totiž opustil věznici Mariusz Trynkiewicz, který zneužil a zavraždil čtyři chlapce. Experti varují, že může znovu zabíjet. Polské úřady tak řeší, jak dalším zločinům zabránit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězení (ilustrační foto)

Vězení (ilustrační foto) | Foto: Vězeňská služba ČR

Trynkiewicz byl v roce 1989 odsouzen k trestu smrti, ten byl ale vzápětí na základě amnestie změněn na 25 let za mřížemi. To byl tehdy nejvyšší možný trest, protože v polském právu ještě neexistovalo doživotí.

Politici sice pod silným mediálním tlakem a kvůli obavám společnosti přijali zákon o izolaci a léčení pro zvlášť nebezpečné zločince, Trynkiewicz ale zatím zůstává volný, protože o odeslání do izolace musí rozhodnout soud.

„Na soudním jednání, kde se mělo uvažovat o tom, zda je to opravdu nebezpečná osoba, která potřebuje izolaci třeba v psychiatrické léčebně nebo v bytě, který je pořád střežen, to nebylo vyřešeno kvůli argumentům Trynkiewiczova advokáta,“ upozornila bohemistka Joanna Czaplinská.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakce Poláků na propuštění vraha čtyř dětí přiblížila bohemistka Joanna Czaplinská

Jednání bylo přesunuto na 3. března. Do té doby se může propuštěný zločinec volně pohybovat, pravděpodobně ho ale budou sledovat policisté.

Polská veřejnost je nervózní. „Reaguje jak strachem, tak znechucením, že se polským soudům nepodařilo odsoudit masového vraha a sadistu, protože tak ho označili psychologové a psychiatři, k povinnému pobytu v psychiatrické léčebně. Na internetu se prý dokonce domlouvají celé skupiny lidí, které by Trynkiewicze chtěly lynčovat,“ dodává Czaplinská.

Celý případ je podle ní také záminkou k politickým rozepřím. Opozice a vláda se vzájemně obviňují, kdo může za to, že v polském trestním zákoníku včas neexistovalo opatření k zamezení podobné situace. Letos vyprší tresty celkem 18 zločincům, kteří byli v době komunistického Polska odsouzeni k trestu smrti.

Pavlína Nečásková, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme