Rodiče se nemohou vyvázat z povinnosti nechat očkovat své děti, rozhodl soud

Nejvyšší správní soud vydal rozhodnutí důležité hlavně pro rodiče malých dětí. Podle aktuálního verdiktu se totiž nemůžou vyvázat z povinnosti umožnit předepsanou vakcinaci svých potomků. NSS tak ukončil vleklý spor mezi ministerstvem zdravotnictví a párem z Jižní Moravy, který je odpůrcem povinného očkování v ČR.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Očkování (ilustrační foto)

Očkování (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Podle rozsudku Nejvyššího správního soudu negativní názor na očkování a obava z možných rizik nevyvazuje rodiče z povinnosti umožnit vakcinaci dětí uloženou zákonem.

Soudce připustil, že vakcinace nese zdravotní rizika, stejně jako velká část lékařských zákroků. Ani to ale není dostatečným důvodem pro jeho odmítnutí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozhodnutí NSS jsme ve večerní publicistice Radiožurnálu mluvili s Petrem Sedláčkem z občanského sdružení Rozalio.

„Úkolem lékařů i pacientů je ve vzájemné součinnosti takovým možným negativním následkům předcházet, samo jejich riziko však ještě nemůže být dostatečným důvodem pro neprovedení lékařského zákroku,“ konstatuje v rozsudku NSS.

Podobnou kauzu řešil soud v roce 2012. Tehdy potvrdil, že rodiče, kteří se budou bránit povinné hexavakcíně, musejí počítat i s pokutou.

V Česku není jasný právní názor na očkování

Petr Sedláček z občanského sdružení Rozalio, které se tématu věnuje dlouhodobě, upozorňuje, že v Česku není žádný jasný právní názor české justice na očkování dětí.

„Rozsudek NSS je jedním verdiktů, které si v českém právním řádu protiřečí. Existují jak rozsudky, které říkají, že rodiče nesmějí v žádném případě očkování odmítnout, ta rozsudky, které říkají, že za určitých okolností odmítnout smějí,“ připomíná.

Občanské sdružení Rozalio podle něj začalo ve spolupráci s vakcinologickou společností pracovat na společném informačním manuálu pro rodiče. „Aby se dokázali orientovat v záplavě často protichůdných informací,“ přibližuje.

Sedláček sám prý své děti nemá očkované a pokutu zatím žádnou nedostal. „Ale má to svá rizika. V ČR například na rozdíl oproti Německu nebo Rakousku nenaočkované děti nemají přístup do mateřské školy. V obou zemích přitom není očkování povinné a děti jsou tam stejně zdravé. To opatření je evidentně nadbytečné,“ míní Petr Sedláček z občanského sdružení Rozalio.

Veronika Sedláčková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme