Bývalý premiér Petr Nečas byl obviněn z podplácení exposlanců ODS

Policie obvinila bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) z podplácení. Jde o kauzu takzvaných trafik pro exposlance ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksu a Marka Šnajdra. Radiožurnálu to potvrdil Nečasův advokát Josef Lžičař, kterému to řekl sám Nečas.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Expremiér Petr Nečas

Expremiér Petr Nečas | Zdroj: ČTK

„Řekl mi, že tam vlastně není nic nového, že to jsou všechno věci, pro které zahájili v loňském roce trestní stíhání proti těm třem poslancům. Já zatím neznám obsah usnesení o zahájení trestního stíhání. Mohu vycházet jen z toho, co mi řekl pan doktor Nečas,“ uvedl Lžičař.

Advokát se s usnesením seznámí pravděpodobně zítra odpoledne po schůzce s Nečasem.

Kauza údajného podplacení Tluchoře, Fuksy a Šnajdra vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se rovněž vzdal funkce předsedy ODS.

V případu jsou v současné době obviněni bývalá šéfka vládního kabinetu Nagyová, nynější Nečasova manželka, a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Nagyová s Bočkem podle žalobců společně navedli Nečase k přislíbení úplatku.

Stíhání exposlanců ODS Tluchoře, Šnajdra a Fuksy policie loni v létě zastavila po rozhodnutí Nejvyššího soudu. Státní zástupce je vinil z toho, že měli přijmout úplatek ve formě lukrativních postů ve státních firmách. Měsíc kvůli tomu byli ve vazbě. NS ale rozhodl, že je chránila poslanecká imunita, kterou měli v době údajného kupčení s posty ve státní správě. Exposlanci teď chtějí odškodnění za nezákonné stíhání.

U expremiéra Petra Nečase tehdy Nejvyšší soud rozhodl, že ho lze stíhat i za případné trestné činy, kterých se mohl dopustit před srpnovým rozpuštěním Poslanecké sněmovny. Chránila ho prý jen takzvaná procesní imunita, vztahující se na projevy pronesené na půdě sněmovny.

Petra Hosenseidlová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme