Inspekce životního prostředí rozdá pokuty za chemikálie v centru Lovosic

Během několika týdnů by měly padnout pokuty za skladování nebezpečných chemikálií v areálu v centru Lovosic na Litoměřicku. Podle současných vlastníků areálu jsou chemikálie majetkem firem, které měly bývalou továrnu pronajatou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ekologická zátěž se Synthesie Labe neohrozí

Ekologická zátěž se Synthesie Labe neohrozí | Foto: Fotobanka PhotoRack

Lovosická radnice uvažuje kvůli průtahům o tom, že likvidaci části nebezpečných látek zajistí sama.

„V tuto chvíli vyjednáváme hlavně s panem hejtmanem, že bychom se společně s krajským úřadem podíleli na likvidaci nejhorších škod, které tam jsou. Myslím, že prvotní škody budou někde kolem 2 milionů korun,“ uvedla lovosická starostka Lenka Lízlová z ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chemikáliích v areálu v centru Lovosic natáčel redaktor Jan Bachorík

Areál v blízkosti středu města vlastnila původně Setuza. Současný vlastník areálu, firma Wowitra, prý při nákupu o chemikáliích nevěděla.

„Chemikálie tam byly uskladněny jinými společnostmi, které v tom areálu nějakým způsobem fungovaly,“ říka zástupce Wowitry Jan Bučko o chemikáliích, které mají prý na svědomí společnosti, které byly v areálu v pronájmu.

I přesto ale na společnost Wowitra padne pokuta v řádu několika milionů korun od České inspekce životního prostředí. „V současné době máme zahájeno řízení o pokutě podle zákona o vodách a o pokutě podle zákona o odpadech,“ vysvětluje ředitelka ústecké inspekce životního prostředí Jana Moravcová.

Spolu s tím hrozí pokuty dalším dvěma firmám. Jan Bučko z Wowitry ale tvrdí, že s městem spolupracovat bude a proti pokutě se prý chystá společnost odvolat. Chemikálie prý nejsou jejich majetkem:

„My máme v plánu je prohlásit za nalezenou věc, protože se k tomu nikdo nehlásí, a všichni se od toho distancují. A když si u vás na dvorku někdo něco složí, tak se automaticky nestáváte vlastníkem.“

Ve starém areálu v centru Lovosic je až několik set tun nebezpečných látek. Jestli dojde k likvidaci všech chemikálií je zatím otázkou. Město ani inspekce totiž na úplnou sanaci areálu peníze nemají.

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme