Verdikt v kauze machinací s pozemky na Ještědu padne zřejmě v dubnu

Soud odročil proces s exprimátorem Liberce Jiřím Kittnerem (ODS) a dvěma někdejšími členy vedení města na duben. V polovině tohoto měsíce si obžalovaní zřejmě vyslechnou rozsudek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý liberecký primátor Jiří Kittner u soudu

Bývalý liberecký primátor Jiří Kittner u soudu | Zdroj: ČTK

Krajský soud v Liberci odročil kauzu na 15. dubna. Pokud přijdou k soudu všichni předvolaní svědci, mohl by případ uzavřít už tři dny poté.

Žaloba viní Jiřího Kittnera, Pavla Krenka a Jiřího Zeronika z machinací při směně pozemků a budov ve sportovních areálech na Ještědu a ve Vesci. Podle státního zástupce způsobili škodu ve výši 13 miliónů korun. Město a Sportovní areál Ještěd vymáhají dokonce vyšší sumu – celkem 23 milionů korun.

Kittner a spol. vinu odmítají

Politici všechny body obžaloby odmítají. Jen se prý snažili, aby se v letech 2003 – 2006 v areálech sloučily pozemky a mohla se postavit centra pro běžecké lyžování a skoky na lyžích pro šampionát.

Kittner společně s dalšími dvěma obžalovanými prý odkupoval pozemky od vlastníků. Za parcely byly podle obžaloby nabízeny směnou jiné pozemky a objekty ve městě a k tomu nemalá finanční hotovost jako úplata za rychlý převod městu.

Město navíc později nevyužilo pozemky tak, jak obžalovaní plánovali, například lanovka vedle sjezdovky F10 nikdy nevznikla.

V případě prokázání viny hrozí Jiřímu Kittnerovi za zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování pravidel při správě cizího majetku deset let vězení, dalším dvěma obžalovaným až 12 let.

Ivana Bernáthová, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme