Vláda chce podpořit hospodářský růst a vytvořit podmínky pro přijetí eura

Vláda ve svém programovém prohlášení, které schválila na mimořádném zasedání, slibuje podpořit hospodářský růst a snížit nezaměstnanost. Kabinet chce také vytvořit podmínky pro budoucí přijetí eura.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka a vicepremiér a předseda ANO Andrej Babiš

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka a vicepremiér a předseda ANO Andrej Babiš | Foto: Úřad vlády ČR

Podle místopředsedy vlády pro ekonomiku a ministra financí z hnutí ANO Andreje Babiše to ale nebude tak jednoduché.

„Myslím si, že cesta k euru je dlouhá. Víceméně jsme se domluvili, že začneme fiskálním paktem, který také má různé koalternativy. To by měl být první krok, už jsem se ale vyjádřil v minulosti, že určitě není reálné, aby naše vláda mohla realizovat vstup do eurozóny,“ poznamenal Babiš.

Fiskální pakt zavazuje účastnické členské státy k rozpočtové kázni.

Kabinet do dokumentu zapracoval i připomínky, které vzešly z tripartity. Místopředsedové vlády Andrej Babiš z hnutí ANO a Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL zhodnotili dokument jako kompromis.

Vláda mimo jiné slibuje podporu podnikání a trhu práce, lepší fungování státní správy a udržení sociálního smíru. Kabinet se chce také zasadit o kvalitní legislativu, dostupné a kvalitní veřejné služby.

Programové prohlášení vychází z koaliční smlouvy, na které se strany už dříve dohodly. Podle opozice je vládní prohlášení slepenec populárních opatření, která nebudou fungovat. Předseda ODS Petr Fiala kabinetu například vytýká, že dost neřeší nezaměstnanost.

„Plány vlády jsou jakýmsi slepencem populárních opatření, která dohromady nebudou fungovat. Byť třeba v jednotlivostech vypadají velmi atraktivně,“ dodal Fiala.

ČTK, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme