Vysloužilé autobusy z karlovarské MHD vystopovali nadšenci až v Kyjevě

Vysloužilé autobusy městské hromadné dopravy v Karlových Varech se objevily na Ukrajině. Vyvezla je tam firma, která je před časem jako vyřazené koupila od dopravního podniku lázeňského města. Vozidla vypátrala skupina nadšenců sdružená na sociálních sítích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autobusy MHD v Karlových Varech

Autobusy MHD v Karlových Varech | Foto: Zdeněk Trnka | Zdroj: Český rozhlas

Flotilu autobusů karlovarské městské hromadné dopravy tvoří šest desítek vozidel. V náročném kopcovitém terénu lázeňského města slouží každé z nich kolem 12 let. Pak je čeká sešrotování, anebo je dopravní podnik prodá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O osud prodaných autobusů z Dopravního podniku Karlovy Vary se zajímal Zdeněk Trnka

"Pokud o vozidla někdo projeví zájem, tak se autobusy snažíme prodat mimo region. Aby to ještě nebyla naše konkurence. Víceméně na tom spolupracujeme s pěti nebo šesti společnostmi nebo fyzickými osobami," říká ředitel Dopravníjo podniku Karlovy Vary Pavel Bohánek.

Za posledních pět let prodal karlovarský dopravní podnik asi šesti firmám zhruba desítku autobusů. Část nových majitelů je pravděpodobně provozuje sama. Ti další s nimi obchodují dál.

Fandové techniky se dopátrali až na Ukrajinu

Vedení dopravního podniku pak už o dalším osudu vyřazených a prodaných vozidel neví. Zajímá to ale nadšence, kteří se sdružují na sociálních sítích. Ti před časem objevili vyřazené karlovarské autobusy v Kyjevě na Ukrajině.

Kloubový autobus tam byl vyfotografován s novými registračními značkami. Zato ale v původních karlovarských barvách. Nezávislého náměstka primátora Karlových Varů Jaroslava Růžičku to nepřekvapuje:

"Je to logické, protože kdybychom to strhávali, tak tím poškodíme i lak. Pokud to nový majitel používá v našich barvách, tak s tím nemáme problém. Problém byl kdyby tam zůstal náš znak.“

„Ten ale před prodejem sundáme sami. A že se parta nadšenců virtuálně schází a zajímá se o to, to se nedivím. Doba je dneska jiná než v minulosti. A to jí přejme," zdůraznil Růžička.

Zajímavostí je i to, že v okolí Kyjeva jezdily bývalé karlovarské autobusy značky IKARUS. Ikarusy nové už ale v ulicích české lázeňské metropole neuvidíte, Jejich výroba před časem skončila.

Autobusy MHD v Karlových Varech | Foto: Zdeněk Trnka

Zdeněk Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme