Celníci kontrolovali ústecké obchody. Jazyková bariéra jim v práci nebrání

Celníci pravidelně vyrážejí na kontroly obchodů, hledají neoznačený tabák a alkohol nebo oblečení se značkami či obrázky, které porušují autorská práva. Dnes kontrolovali malé obchody v centru Ústí nad Labem, našli neoznačený tabák. I přesto, že prodejci mluvili velmi špatně česky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Celník kontroluje, jestli ve vietnamském obchodě není nelegální zboží

Celník kontroluje, jestli ve vietnamském obchodě není nelegální zboží | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Za zhruba jeden kilogram nezdaněného a neoznačeného tabáku může majitel obchodu zaplatit pokutu několik desítek tisíc korun. Celkem mu hrozí až desetimilionový postih.

„Při kontrole jsme našli neznačený tabákový výrobky, nějaký byly v dózách úplně bez označení a pak jsou tam s názvem tabákové výrobky, ale také neoznačené tabákovou nálepkou,“ říká celník Vladislav Platil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Při kontrolách celníků v centru Ústí nad Labem natáčel reportér Jan Beneš

„Sepíšeme s pánem protokol, pokusíme se zjistit, kde to nakoupil, zajistíme zboží a uskladní se ve skladu Celního úřadu,“ popsal další postup celník.

Zhruba jeden kilogram nelegálního tabáku znamená únik na spotřební dani ve výši 1600 korun.

V dalším kontrolovaném obchodě celníci objevili textil s obrázkem známé televizní postavičky.

„Tady je ochranná známka Hello Kitty, má všechny štítky, co má mít. Je tady označená firma nebo majitel ochranné známky. Takže je to v pořádku,“ vysvětluje celník.

Celníci chtěli vidět ještě faktury ke zboží, majitelka je prý ale už odvedla účetní.

V obou dnes kontrolovaných obchodech prodávající mluvili špatně česky. „Je pravda, že někteří nerozumí, přesto prodávají,“ komentuje situaci při kontrolách mluvčí severočeských celníků Jiří Nejedlý.

Nepřekonatelný problém to ale podle něj není. „Celníci vykonávají svojí práci, oni vědí, co mají dělat, takže kolikrát ani nepotřebují prodejcům rozumět,“ dodává Nejedlý.

Krabice tabáku | Foto: Celní správa ČR

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme