Frýdek-Místek chce čelit nezaměstnanosti vybudováním nové průmyslové zóny

Na úřady práce v Moravskoslezském kraji míří stále více lidí. Nejhorší situace je na Bruntálsku a Karvinsku. Rostoucí krize těžkého průmyslu navíc žádné zlepšení neslibuje. V nejistotě zůstávají hlavně stovky havířů, kteří mohou naplno pocítit útlum těžby. Některá města v regionu se proto chystají na černý scénář. Například Frýdek-Místek by chtěl postavit další průmyslovou zónu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průmyslová zóna Holešov

Průmyslová zóna Holešov | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Okres Frýdek-Místek má sice v kraji jednu z nejnižších nezaměstnaností, kvůli krizi společnosti OKD ale hrozí hromadné propouštění na Dolu Paskov.

I když dnes ani sami těžaři nevědí, kdy vyjedou poslední důlní vozíky, frýdecko-místecká radnice se už teď chce připravit na možné problémy. V místě kde se dřív proháněli vojáci, by mohli dostat šanci lidé bez práce.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánu na stavbu průmyslové zóny ve Frýdku-Místku informuje Stanislav Janalík

„Pracujeme na přípravě průmyslové zóny v lokalitě bývalých kasáren na Palkovické, kam se budeme snažit přitáhnout nové investory. Už máme v hledáčku dva až tři zájemce, kteří by tam rádi šli, ale musíme ještě připravit podmínky tak, aby jim to vyhovovalo,“ říká primátor Michal Pobucký z ČSSD.

O jaké firmy jde zatím odmítl prozradit. Město musí v areálu hlavně vybudovat chybějící inženýrské sítě, problém by ale mohlo mít s penězi. „Je to v koordinaci města. Bohužel žádné dotační tituly moc neexistují. Ale uvidíme, co bude v dalších letech,“ dodává primátor.

Kdy by na místě bývalých kasáren mohly stát nové výrobní haly zatím radnice netuší. Podobně chce s vysokou nezaměstnaností bojovat také nedaleký Havířov, který už má areál po bývalém dolu Dukla pro investory takřka připravený.

Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme