Do Jeseníků vyrážejí rysí hlídky, budou mapovat výskyt ohrožených šelem

Výskyt ohrožených šelem budou v Jeseníkách mapovat speciálně vyškolení dobrovolníci. Zaměří se především na monitoring rysa ostrovida. Zatím je pravidelně sčítali jen zaměstnanci Chráněné krajinné oblasti Jeseníky. Loni odhalili stopy dvou nebo tří zvířat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stopy rysa ostrovida na sněhu

Stopy rysa ostrovida na sněhu | Foto: Wikipedia, public domain - volné dílo, Thomas Westphal

Teď by mělo být mapování intenzivnější. Inspirací byly vlčí a rysí hlídky, které už řadu let úspěšně působí v Beskydech a Pošumaví.

První dobrovolníci prošli včera odborným školením. Naučili se na něm rozpoznávat pobytové znaky velkých šelem. Dnes se v doprovodu zkušenějších vypraví poprvé do terénu. Rozsáhlejší sčítání je pak v plánu příští měsíc.

Doteď sledovala výskyt ohrožených šelem asi třicítka lidí. Šlo o zaměstnance Správy chráněné krajinné oblasti Jeseníky a několik lesníků. Teď by se měla parta výrazně rozšířit.

„Věříme tomu, že bude pokryto větší území. Z toho se pak dá odhadnout i případný počet zvířat, takže i odhady jsou relevantnější,“ říká zoolog Dušan Duhonský.

Rys ostrovid v Národním parku Bavorský les (snímek uživatele Aconcagua) | Foto: Wikipedia, licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported

Rys ostrovid (Lynx lynx) Rys je největší kočkovitou šelmou Evropy a patří mezi druhy chráněné Bernskou konvencí. Délka těla je 80 až 130 cm, výška v kohoutku 60 až 75 cm, hmotnost až 36 kilogramů. Rys se živí zvířaty do velikosti srnce, na která číhá obvykle na vyvýšeném místě.

Igor Maňour, Andrea Švubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme