Polský bulvár: Vrah Trynkiewicz zamířil pod novou identitou do Česka nebo na Slovensko

Propuštěný polský deviant a vrah čtyř chlapců Mariusz Trynkiewicz pravděpodobně zamířil s novou identitou do Česka nebo na Slovensko. Napsal to polský bulvární server Fakt s odvoláním na své anonymní zdroje. Polsko má se Slovenskem i Českem dohodu o spolupráci v rámci programu chráněného svědka. Tím se Trynkiewicz stal po propuštění z vězení, protože mu podle policie v Polsku hrozí lynč.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pedofilie (ilustrační foto)

Pedofilie (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle polského serveru Fakt má mít Trynkiewicz novou identitu od policie jako chráněný svědek. Dále nový pas, byt, telefon a měsíční kapesné. Akci údajně zorganizovala polská vyšetřovací služba CBS už měsíc před jeho propuštěním.

Někteří polští novináři ale o pravdivosti informací pochybují. Podle nich je to jen kampaň bulváru, který se snaží získat informace o Trynkiewiczově pobytu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ propuštěného polského vraha, který se údajně přemístil do Čech nebo na Slovensko, sleduje Evelyna Kulíšková. Nebezpečnost pedofilního sadisty zhodnotil sexuolog a soudní znalec Petr Weiss

Polská policie však detaily úzkostlivě tají a případ nechce nijak komentovat. „Omlouvám se, ale máme zákaz o tom případu mluvit. Nemůžeme odpovídat na otázky médií,“ řekla Maria Balterzaková z polského policejního ústředí.

Slovensko už mezitím popřelo, že by na jeho území Trynkiewicz pobýval. Policejní prezident Tibor Gašpar i ministr vnitra Robert Kaliňák odmítají, že by se Trynkiewicz zdržoval na Slovensku, odpovědělo na dotaz Českého rozhlasu slovenské ministerstvo vnitra.

Zároveň popřelo, že by existovala údajná tajná dohoda mezi Polskem a Slovenskem o umísťování utajovaných svědků ve druhém státě, jak napsal polský Fakt. Slovenská policie nechce komentovat ani případná bezpečnostní opatření přijatá po propuštění Trynkiewicze.

Podobně zareagovala i česká strana. Policie nemá informace o tom, že by se na území ČR Trynkiewicz zdržoval. Českému rozhlasu to potvrdil mluvčí policejního prezidia Josef Bocán. Podle něj zároveň nepřipadá v úvahu, aby Trynkiewicz v Česku využíval statut chráněného svědka.

„Statut takového utajovaného svědka vzniká i na základě nějaké oboustranné dohody. Zejména se musí jednat o konkrétní probíhající trestní řízení. V tomto případě my o žádném takovém trestním řízení nevíme. Dále je ta ochrana poskytnuta na základě žádosti a následné oboustranné dohody, my jsme žádnou takovou neobdrželi,“ uvedl.

Soud rozhodne o internaci, vrah prý bude pod kontrolou

Trynkiewicze soud sice propustil, jak ale uvedla Česká televize, na začátku března má rozhodovat jeho umístění v internačním zařízení. V rozhodnutí prý navíc stojí, že do té doby nesmí opustit Polsko.

„My, jako soud nedohlížíme na to, kde se Mariusz Trynkiewicz na svobodě zdržuje. Na to je třeba ptát se policie, a ne soudu. On prostě nesmí opustit území Polska. Takové bylo rozhodnutí soudu,“ potvrdila soudkyně Marzena Ostolinská z města Rzeszow, která má kauzu na starosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případu Mariusze Trynkiewicze mluvil také zpravodaj Polského rozhlasu Pawel Szukala

Trynkiewicz se dostal na svobodu minulý týden po 25 letech. Odpykával si trest za to, že unesl, zneužil a zavraždil čtyři chlapce. V Polsku po jeho propuštění zavládla hysterie.

Podle tamních médií lidé vládě vyčítají pozdní přijetí zákona, který by Trynkiewicze a podobně nebezpečné lidi izoloval natrvalo. Polský ministr vnitra Bartlomiej Sienkiewicz si ale myslí, že reakce jsou přehnané. Politici se pokusili vášně uklidnit tím, že slíbili pravidelnou kontrolu pedofilního sadisty.

Sexuolog: Trynkiewicz je extrémně nebezpečný

Podle sexuologa a soudního znalce Petra Weisse je však Trynkiewicz extrémně nebezpečný deviant, kterého nezmění žádný výkon trestu, a zůstává tak trvalou hrozbou. Pokud není léčen.

„U nás existuje institut ochranné léčby. V Polsku specializovaná léčba vůbec neexistuje. Neexistuje například možnost kastrace, o kterou by si tito jedinci požádali, a my víme, že právě chirurgická kastrace je v těchto extrémně nebezpečných případech tou nejúčinnější prevencí,“ vysvětlil.

Ani ta ale není řešením a je nutné ji doplnit psychoterapií. Pak je velká pravděpodobnost, že se zločinci jako Trynkiewicz už podobných trestných činů nedopustí. Zcela vyléčit je ale nelze nikdy.

Vojtěch Berger, Simona Bartošová, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme