Sněmovna bude hlasovat o důvěře vládě, předtím k poslancům promluví Zeman

Koaliční kabinet ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL se dnes bude ucházet o důvěru sněmovny. Tu s největší pravděpodobností dostane, protože pro ni zvedne ruku 111 koaličních poslanců. Ještě před hlasováním promluví k poslancům prezident Miloš Zeman.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 12.2.2014

Poslanecká sněmovna 12.2.2014 | Foto: Filip Jandourek

O čem konkrétně bude ve svém projevu ve sněmovně prezident mluvit, neprozradil ani v nedělních Hovorech z Lán na Radiožurnálu. Alespoň to ale naznačil:

„Budu mluvit o dvou věcech, které jsou vzájemně spojeny: Zaprvé o vizi České republiky a spojím to samozřejmě ani ne s kritikou, možná trochu s analýzou programového prohlášení právě proto, že by mělo vizi obsahovat.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O dnešním dění ve sněmovně natáčela redaktorka Věra Masopustová

Premiér Bohuslav Sobotka se kritiky od hlavy státu nebojí: „Tak vzhledem k tomu, že Miloš Zeman opakovaně programové prohlášení pochválil, tak nečekám nic jiného než pochvalu.“

Že by Zeman novou vládu před hlasováním o důvěře nějak významně zkritizoval, se neobává ani šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek:

„Já si myslím, že pan prezident během procesu, který vedl ke jmenování vlády, udělal dost tady těchto záležitostí. Věřím tomu, že vystoupení pana prezidenta bude konstruktivní a že podpoří vznik této vlády.“

Projev prezidenta nebude nuda, míní členové vlády

To ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera by nějaký štiplavější bonmot na adresu nového kabinetu nepřekvapil.

„Vzhledem k tomu, že se pan prezident strefuje za každou cenu vždy do každého, při jakékoli příležitosti, tak je to klidně možné,“ domnívá se Dienstbier.

Podle vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka to v každém případě nebude nudné vystoupení.

Od projevu premiéra Bohuslava Sobotky Bělobrádek očekává, že vládu obhájí a vysvětlí její programové priority.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek při příchodu na jednání s šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

„Předpokládám, že podá argumenty, které budou zásadní ve smyslu, proč by si zasloužila naše vláda důvěru,“ řekl vicepremiér.

Některým poslancům KDU-ČSL se účast jejich strany ve vládě Bohuslava Sobotky příliš nelíbila.

„Je to pochopitelné, protože kompromis musel být velmi velký. Museli jsme udělat velké ústupky,“ doplnil Bělobrádek. Předpokládá ale, že všichni křesťanští demokraté budou hlasovat pro.

Podle Bělobrádka je nejdůležitějším argumentem pro podporu vlády to, že má ve sněmovně solidní většinu a dokázala se dohodnout na společných cílech.

Proti bude ODS, TOP 09 a zřejmě KSČM

Proti bude většina opozičních zákonodárců. Za ODS to potvrdil předseda strany Petr Fiala:

„Zdá se nám, že věci, které obsahuje vládní prohlášení, jsou rozporuplné a vláda nemůže naplnit svoje sliby. Jsme připraveni při jednání Poslanecké sněmovny na konkrétních příkladech ukázat, kde ty problémy jsou. Tato vláda naši důvěru získat nemůže.“

TOP 09 vidí v programu koaliční vlády rozpory mezi výdaji a plánovanými příjmy. Podle jejího předsedy poslanců Miroslava Kalouska to ale není jediný důvod, proč jejich poslanci vládu nepodpoří:

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve vysílání Radiožurnálu mluvil před hlasováním o důvěře vládě vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

„Nelze zapomenout ani na to, že je to vláda, která vznikla i na základě toho, že byl ignorován zákon. Na lustrační zákon můžeme mít různé názory, ale asi bychom se měli shodnout na tom, že dokud platí, tak má být aplikován bez výjimky. A vláda, která ignoruje zákon, který se jí zrovna nehodí, těžko může důvěryhodně přesvědčovat své občany, aby zákony dodržovali.“

Důvěru zřejmě vládě nedají ani komunisté. „Zatím, co se tak bavíme, to vypadá, že spíš nepodpořit, a to aktivně nepodpořit. My nevěříme, že i to pozitivní by mohli splnit. To je ale můj názor, my se k tomu vyjádříme na tiskové konferenci před začátkem schůze,“ vysvětluje šéf jejich sněmovního klubu Pavel Kováčik.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme